Jakub Forgács Samospráva

Na zastupiteľstve to vrelo: Prišli rodičia detí zo zrušených škôl a ešte aj Kotleba!

Téma dvoch zrušených bystrických základiek rezonovala aj na 28. mestskom zastupiteľstve. Svoju nespokojnosť s rozhodnutím poslancov naň prišli osobne vyjadriť rodičia detí, ktorých prišiel podporiť aj banskobystrický župan Marian Kotleba.

Ilustračný obrázok k článku Na zastupiteľstve to vrelo: Prišli rodičia detí zo zrušených škôl a ešte aj Kotleba!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici sa dnes vrátilo k téme zrušenia dvoch základných škôl (ZŠ), na Bakossovej a Hronskej ulici, v časti mesta Šalková. Obe pred týždňom poslanci vyradili zo siete mestských škôl k 31. augustu 2014, a preto dnes nahnevaní rodičia detí prišli do rokovacej siene. Osobne ich prišiel podporiť aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba.

Rodičia z oboch škôl majú priestor vyjadriť svoju nespokojnosť v závere rokovania. „Bakossovu školu navštevujú moje deti – dcéra je tretiačka, syn prvák a ďalší syn predškolák, ktorý už absolvoval zápis na tú istú školu,“ vraví Andrea Sulovcová, ktorá je na materskej so štvrtým dieťaťom, polročným Felixom. S ním prišla aj na rokovanie poslancov.

S argumentmi poslancov, ako sú nedostatok finančných prostriedkov a fakt, že školu navštevuje málo detí (250 žiakov), rodičia nesúhlasia. Dúfajú, že poslanci svoje rozhodnutie ešte prehodnotia. Chcú sa obrátiť aj na ministerstvo školstva. „ZŠ Bakossova je jediná škola v širšom centre mesta, kde bývame. Ak ju zrušia, nemám kde dať deti do školy. Najbližšia škola je až na opačnom konci mesta, vzdialená niekoľko kilometrov,“ dodáva nespokojná matka.

Na rokovaní mestských poslancov sa nečakane objavil predseda BBSK Marian Kotleba, ktorý chcel aj vystúpiť. Do konca rokovania mestských poslancov však zostať nemohol. „Oslovili ma rodičia, aby som im pomohol, pretože kompetentní ich ignorujú. Volal som aj primátorovi, ktorý povedal, že si vypočuje všetky argumenty, aby rozhodli zodpovedne. Racionalizácia škôl má svoje pravidlá aj na kraji, ale všetko je otázka priorít. Treba sa poslancov a primátora opýtať, koľko mesto ročne platí za zvolenský útulok pre psy. Mesto má peniaze na psí útulok vo Zvolene a nemá peniaze pre deti v Bystrici na jednej z najstarších škôl?“ reagoval Kotleba.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM