Jakub Forgács Správy

O trať Bratislava-Bystrica sa chystá súboj dopravcov: Záujem už prejavili známe firmy!

Chystá sa súboj dopravcov. Tí by mali zabojovať o prevádzkovanie vlakovej dopravy medzi Banskou Bystricou a Bratislavou. Kto už prejavil záujem?

Ilustračný obrázok k článku O trať Bratislava-Bystrica sa chystá súboj dopravcov: Záujem už prejavili známe firmy!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme vás už informovali, na železničnú trať z Bratislavy do Banskej Bystrice môže prísť súkromný dopravca. Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) totiž pripravuje súťaž, v ktorej budú firmy súperiť o prevádzkovanie vlakovej dopravy v tomto úseku.

Súkromník s dotáciou od štátu

„Naším zámerom je, aby sme v priebehu tohto roka zorganizovali súťaž na tejto diaľkovej linke,“ opísal hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa. Rezort dopravy je však podľa jeho slov teraz len v začiatkoch a celý liberalizačný proces sa iba spúšťa, definujú sa podmienky. „Preto v tejto fáze bližšie podrobnosti nemôžeme špecifikovať,“ doplnil Kóňa.

Súkromník by na trati jazdil s dotáciou od štátu. To znamená, že by išlo o druhú takúto trať na Slovensku. Na podobnom princípe v súčasnosti vypravuje vlaky len spoločnosť RegioJet na trase z Bratislavy do Komárna.

Štát si vybral železničný úsek z Bratislavy do Banskej Bystrice preto, lebo ide o ucelenú linku, ktorá má dostatočný objem vlakových výkonov, čiže približne 1,3 milióna vlakových kilometrov. Je teda dostatočne veľká so samostatným súborom vlakov a možno ju prevádzkovať s menším rizikom zlyhania. Po trati jazdí osem párov rýchlikov. „Uvažuje sa o zaradení do súťaže aj dvoch párov posilových vlakov, ktoré na trati dnes tiež premávajú,“ priblížil Kóňa.

Záujem prejavili viacerí dopravcovia

Do súťaže o trať sa pravdepodobne prihlási aj štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), ktorá vlaky na trase vypravuje v súčasnosti. „ZSSK má principiálne záujem zúčastňovať sa súťaží na diaľkové linky, rozhodnutie však bude vždy viazané na konkrétne podmienky súťaže,“ opísala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Pre denník Hospodárske noviny vyjadrili záujem o tento tender viacerí dopravcovia, napríklad Arriva Slovensko, RegioJet či LEO Express. „Konkurenčný boj v tomto smere považujeme za pozitívny prínos najmä pre cestujúcich, či už v ponuke spojov, komforte cestovania, alebo cenovej politike,“ konštatoval hovorca ministerstva Kóňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM