Rôzne

Na toto upozorňuje Colný úrad Banská Bystrica: Týka sa to aj letiska Sliač

Na nelegálny dovoz vzácnych suvenírov či na kontroly cestujúcich počas návratu z dovoleniek upozorňuje Colný úrad Banská Bystrica. Týka sa to aj letiska Sliač.

Ilustračný obrázok k článku Na toto upozorňuje Colný úrad Banská Bystrica: Týka sa to aj letiska Sliač
Zdroj: TASR

Zo sliačskeho letiska každoročne v sezóne odlietajú charterovými letmi tisícky turistov.

„Medzi populárne a vyhľadávané turistické destinácie, do ktorých smerujú dovolenkári z tohto regiónu, patria tento rok štáty EÚ ako Bulharsko a Grécko, ale aj tretie krajiny Egypt a Turecko. V prípade letov do a z tretích krajín budú cestujúci musieť strpieť aj colnú kontrolu,“ píše sa v správe, ktorú zaslala hovorkyňa Colného úradu Banská Bystrica Katarína Podhorová.

Aj na zbrane či drogy

Pri odlete cestujúcich zo Slovenska sú kontroly zamerané najmä na prípadný tovar kultúrneho charakteru alebo historického významu, kontrolu peňažných prostriedkov v hotovosti, prepravu domácich zvierat, zbraní a streliva, drog a iných návykových látok a pod.

Príslušníci Colného úradu Banská Bystrica sú k dispozícii cestujúcim už pri odlete a cestujúci majú možnosť sa informovať aj o dovoze tovaru z tretích štátov, povolených limitoch a o rôznych zákazoch a obmedzeniach pri dovoze tovaru.

Podľa Podhorovej nákup suveníru a jeho dovoz na colné územie v batožine cestujúceho môže pri colnej kontrole na letisku spôsobiť nemalé problémy v prípade, že je identifikovaný ako tovar, ktorého dovoz je zakázaný.

Čo odporúčajú?

„Najčastejšie sa stretávame so suvenírmi, ktoré spadajú pod medzinárodný dohovor CITES a sú vyrobené z ohrozených druhov živočíchov a rastlín ako slonovina, koraly, mušle, plazy a pod. V prípade, že máte skutočný záujem o dovoz suveníru, odporúčame, aby ste si riadne overili, či jeho dovoz na colné územie nepodlieha nejakému zákazu alebo povoleniu, prípadne sa vopred poradili s príslušným orgánom a až potom legálnym spôsobom v zmysle platnej európskej a národnej legislatívy si takýto suvenír (s potrebným povolením) doviezli a v rámci colnej kontroly aj colným orgánom predložili.“

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM