Jakub Forgács Krimi

Na Radvanskom jarmoku padali pokuty: Aha, ako si naň posvietili kontrolóri

Obchodníci v stánkoch sa nevyhli kontrolám ani počas Radvanského jarmoku. Pokutu udelili hneď niekoľkým. V čom najčastejšie pochybili?

Ilustračný obrázok k článku Na Radvanskom jarmoku padali pokuty: Aha, ako si naň posvietili kontrolóri
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

„Banskobystrickí colníci sa v rámci intenzívnych kontrolných akcií zacielených na elektronické registračné pokladnice zamerali aj na banskobystrický Radvanský jarmok a Salamandrové dni v Banskej Štiavnici, ktoré sa v našom regióne uskutočnil uplynulý týždeň,“ informovala Miriam Miklošová, hovorkyňa Colného úradu Banská Bystrica, podľa ktorej o nepoučiteľnosti obchodníkov svedčia opakujúce sa porušenia zákona a udelené pokuty.

Ako ďalej uviedla, colníci preverili dodržiavanie zákona o elektronických registračných pokladniciach u predajcov v stánkoch. „Kontroly boli zamerané na vystavovanie pokladničných blokov, či zaevidovanie prijatej hotovostnej platby v pokladnici,“ povedala.

„Z vykonaných kontrolných nákupov bolo porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice odhalené v jedenástich prípadoch, šesť pokút bolo uložených v Banskej Bystrici a päť v Banskej Štiavnici. U jedného z podnikateľov zistili opakované porušenie zákona. Podobného deliktu dopustil už po tretí krát,“ pokračovala hovorkyňa, podľa ktorej obchodníci v prípade opakovaných porušení riskujú nielen znásobujúcu sa pokutu, ktorá začína na sume 330 eur, ale aj zrušenie živnosti.

„Colný úrad Banská Bystrica za uvedené porušenia právnych predpisov uložil obchodníkom pokutu v súhrnnej výške až 4 420 eur,“ povedala Miklošová a ako dodala, medzi najčastejšie porušenia zistené pri kontrolách v oblasti elektronických registračných pokladniciach patrili nezaevidovanie tržby v pokladnici, nevydanie pokladničného dokladu a vydanie pokladničného dokladu, ktorý nespĺňa náležitosti zákona (napr. zovšeobecňujúce označenie predávaného tovaru).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM