Jakub Forgács Rôzne

Na námestí sa bude opäť tancovať štvorylka: Žiaci sa pokúsia prekonať Guinnessov rekord

Námestie SNP bude v piatok miestom pokusu prekonať Guinnessov rekord v hromadnom tancovaní štvorylky. Napoludnie ho roztancujú žiaci banskobystrických základných a stredných škôl. Banská Bystrica sa tak už po tretíkrát pripojí k viacerým európskym mestám, v ktorých sa bude tancovať štvorylka.

Pokúsia sa prekonať rekord z roku 2011

V rámci Medzinárodného tanečného festivalu European Quadrille Dance Festival sa bude po celej Európe tancovať štvorylka. Na podujatí v Banskej Bystrici sa zúčastní približne 1500 mladých ľudí, ktorí sa pokúsia prispieť k prekonaniu Guinnessovho rekordu z roku 2011. Štvorylku vtedy zatancovalo 33 202 tanečníkov z 51 miest ôsmich európskych krajín.

Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola. „Veľmi sa teším, že tak ako minulý rok, aj tento piatok sa na Námestí SNP presne o dvanástej zoradia žiaci banskobystrických škôl a spoločne zatancujú vopred nacvičenú choreografiu. Toto podujatie spája na malú chvíľu Banskú Bystricu s inými slovenskými a európskymi mestami a ja verím, že tento rok sa už podarí prekonať Guinnessov rekord,“ povedal Peter Gogola.

Tancovať budú základné i stredné školy

Štvorylku budú tento rok tancovať základné školy Bakossova, Ďumbierska, Gaštanová, Moskovská, Pieninská, Radvanská, Skuteckého a Trieda SNP 20. Zo stredných škôl sa na podujatí zúčastnia žiaci z Gymnázia J.G. Tajovského, Gymnázia M. Kováča, Katolíckeho gymnázia, Obchodnej akadémie, Strednej spojenej školy a Športového gymnázia.

Igor Kšenzuliak, majiteľ Tanečnej školy K-Dance, ktorá je spolu so Súkromným centrom voľného času hlavným organizátorom projektu, vyslovil poďakovanie primátorovi Banskej Bystrice a všetkým zúčastneným základným a stredným školám za podporu a spoluprácu. „Sme veľmi radi, že záujem o túto skvelú akciu neutícha a aj tento rok mladí ľudia roztancujú naše námestie,“ dodal Kšenzuliak.

Text: Martina Kanisová, hovorkyňa primátora

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM