Jakub Forgács Správy

Na koronavírus reaguje aj bystrická univerzita: Vydala niekoľko opatrení

Hrozba koronavírusu vo svete neobišla ani bystrickú Univerzitu Mateja Bela. Takto zareagovala na situáciu vo svete.

Ilustračný obrázok k článku Na koronavírus reaguje aj bystrická univerzita: Vydala niekoľko opatrení
23
Galéria
Zdroj: TASR

So zreteľom na vývoj šírenia infekcie v európskom priestore koronavírusom COVID-19 a so zreteľom na intenzitu mobilít v akademickej sfére sa vedenie Univerzity Mateja Bela (UMB) v spolupráci s vedeniami jeho súčastí rozhodlo vydať niekoľko opatrení pre študentov a zamestnancov UMB. Informovala o tom UMB na svojej webovej stránke.

„Výučba na UMB v dennej aj externej forme pokračuje zatiaľ bez obmedzenia. Situácia týkajúca sa šírenia infekcie koronavírusom COVID-19 bude sledovaná a operatívne vyhodnocovaná pracovnou skupinou zriadenou pre tento účel,“ píše sa na stránke s tým, že v prípade výskytu koronavírusu COVID-19 v Slovenskej republike sa výučba v rámci Univerzity tretieho veku na UMB pozastaví s okamžitou platnosťou.

Pozastavená účasť na výmenných pobytoch

„Študentom a zamestnancom po návrate na Slovensko z rizikovej oblasti odporúčame zostať dva týždne v samoizolácii mimo akýchkoľvek priestorov UMB vrátane študentských domovov (zamestnanci môžu požiadať nadriadených o prácu na doma, resp. dovolenku). Študenti sú povinní informovať o neúčasti na výučbe príslušné študijné oddelenie,“ uvádza univerzta.

„Účasť na služobných cestách a výmenných programoch (napr. Erasmus) do Talianska, Čínskej ľudovej republiky, Južnej Kórey, Iránu je do odvolania pozastavená,“ spomína sa na stránke s tým, že univerzita odporúča nerealizovať plánované služobné cesty a pobyty na výmenných programoch do oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu COVID-19.

V prípade plánovaných služobných ciest do oblastí bez výskytu koronavírusu UMB odporúča svojim študentom a zamestnancom:

  • rešpektovať cestovné odporúčania MZVaEZ SR
  • pri vycestovaní do zahraničia vybrať vhodné cestovné poistenie
  • nakupovať letenky s možnosťou pripoistenia storna
  • rezervovať ubytovanie s možnosťou stornovania
  • pri vycestovaní do zahraničia zvážiť možnosť registrácie prostredníctvom formulára (Formulár) na stránke MZVaEZ SR (prípadne stiahnuť bezplatnú aplikáciu Svetobežka)
  • pri vycestovaní mať k dispozícii kontaktné údaje na slovenský zastupiteľský úrad v danej krajine

Zriadili dočasnú pracovnú skupinu

„Odporúčame nepozývať študentov a kolegov z oblastí s potvrdeným výskytom koronavírusu COVID-19 v období trvania letného semestra akademického roka 2019/2020,“ uvádza univerzita, ktorá v prípade šírenia koronavírusu COVID-19 v Slovenskej republike odporúča neorganizovať v letnom semestri akademického roka 2019/2020 hromadné podujatia na pôde UMB.

Ako sa píše na stránke, pre účely priebežného monitorovania vývoja situácie týkajúcej sa šírenia infekciekorona­vírusu COVID-19 a prijímania včasných a účinných opatrení bola zriadená dočasná „Pracovná skupina UMB pre prijímanie opatrení v súvislosti so šírením koronavírusu COVID-19“ v zložení rektor UMB, prorektori UMB, kvestor UMB, dekani fakúlt, riaditeľ SÚZ, riaditeľka UK, referent CO, referent BOZP a PO.

Foto: ilustračné

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM