Kultúra

Na Kališti sa uskutoční jubilejné Stretnutie generácií: Záštitu prevzal župan Lunter

Je to vyše trištvrte storočia, odkedy si obyvatelia Kališťa zažili hrôzu spáchanú nacistickými vojskami. Spomínať na tieto chvíle sa bude už cez víkend.

Ilustračný obrázok k článku Na Kališti sa uskutoční jubilejné Stretnutie generácií: Záštitu prevzal župan Lunter
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Každoročné Stretnutie generácií v obci Kalište pri Banskej Bystrici, ktorú počas druhej svetovej vojny vypálili nacisti, sa uskutoční 14. augusta. Program 15. ročníka podujatia otvorí o 10.30 hod. ekumenická pobožnosť, nasledovať bude pietna spomienka a kladenie vencov, ako aj príhovory hostí, a popoludní kultúrny program. Informovalo o tom na svojom webe za organizátorov banskobystrické Múzeum SNP. Akcia sa koná pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera.

„Je to vyše trištvrte storočia, odkedy si obyvatelia Kališťa zažili hrôzu spáchanú nacistickými vojskami. Kalište sa stalo jedným z centier tzv. Partizánskej republiky. Miestne rodiny, ktorých v obci žilo dovedna 58, partizánom rôznymi spôsobmi pomáhali v ich odboji. V pomste Nemci vypálili ich domy a zabíjali obyvateľstvo. Odkazom vypálenia Kališťa je pohľad na bežných ľudí, ktorí za svoju nezištnú pomoc partizánom a vyjadrenie vzdoru vtedajšiemu režimu zaplatili vysokú daň. Je to obraz doby, v ktorej bieda obce na úpätí Nízkych Tatier nezabránila ľudskej odvahe riskovať všetko,“ uviedol šéf kraja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Pietna spomienka Stretnutie generácií na Kališti 2020.
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM