Jakub Forgács Správy

Na bystrickej stanici privítajú ľudí, ktorí pred 40 rokmi zachraňovali Čiernohronskú lesnú železnicu

Pre účastníkov je pripravené aj veľké prekvapenie. Do Chvatimechu a Brezna ich odvezie historická motorová lokomotíva T 678.012 Pomaranč, ikona motorizácie horských tratí stredného Slovenska 70. rokov minulého storočia.

Ilustračný obrázok k článku Na bystrickej stanici privítajú ľudí, ktorí pred 40 rokmi zachraňovali Čiernohronskú lesnú železnicu
5
Galéria
Zdroj: youtube

Na železničnej stanici v Banskej Bystrici privítajú v piatok krátko pred pol treťou účastníkov spomienkového výjazdového zasadnutia pri príležitosti polstoročia založenia Skupiny pre štúdium a dokumentáciu dejín železníc pri Národnom technickom múzeu v Prahe a 40. výročia usporiadania akcií Balog 78 a 79, a teda prvých relevantných aktivít na záchranu Čiernohronskej lesnej železnice (ČHŽ). Stretnutie sa koná 10. až 12. mája v Čiernom Balogu. Informoval o tom riaditeľ ČHŽ Aleš Bílek.

„Členovia Skupiny stáli pri zrode železničného múzejníctva vo vtedajšom Československu a aj vďaka ich celoživotnému dielu môžu dnes ich nasledovníci posúvať tento obor v našich zemepisných šírkach na súčasnú úroveň oceňovanú v rámci Európy i celého sveta. Bez ich pričinenia by dnes nebolo často čo ochraňovať,“ priblížil Bílek.

Pre účastníkov majú pripravené aj veľké prekvapenie. Vďaka Klubu historickej techniky (KHT) Zvolen do Chvatimechu a Brezna účastníkov odvezie historická motorová lokomotíva T 678.012 Pomaranč, ikona motorizácie horských tratí stredného Slovenska 70. rokov minulého storočia.

„Toto prekvapenie sa uskutoční vďaka pochopeniu a podpore Ministerstva dopravy a výstavby SR a Železničnej spoločnosti Slovensko,“ dodal Bílek.

V staničnej reštaurácii ČHŽ v Čiernom Balogu bude program pokračovať premietaním historických filmov a diapozitívov spred 50 rokov, prednáškami a besedami. V sobotu (11. 5.) jazdou mimoriadnym parným ozubnicovým vlakom občianskeho združenia Zubačka na trati Tisovec – Zbojská a späť.

Foto: ilustračné

1. máj 2019 na Čiernohronskej železnici
5
Galéria
Zdroj: Ján Štefek
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM