Ivana Kováčiková Kultúra

Muzicírovanie na nádvorí či hudobná burza. Nočnou Bystricou budú znieť tóny nástrojov

Sviatok hudby pod Urpínom! Čo všetko budete môcť vidieť a zažiť v jeden deň? Prinášame program obľúbenej Noci hudby aj s tohtoročnou novinkou!

Ilustračný obrázok k článku Muzicírovanie na nádvorí či hudobná burza. Nočnou Bystricou budú znieť tóny nástrojov
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok sa v Hudobnom átriu Literárneho a hudobného múzea v Banskej Bystrici uskutoční obľúbená Noc hudby. Organizátori si pripravili sériu hudobných podujatí v rámci piateho ročníka celoslovenského projektu. A hoci podľa názvu ide o noc, program sa začne už o 9:00.

Voľný vstup do expozície múzea umožní vidieť až 250 ľudových hudobných nástrojov od 60 tvorcov. Prezentované budú signálne, samoznejúce, vzduchozvučné aj strunové nástroje. Najrozsiahlejší celok je venovaný píšťalám a z nich najmä špecifickému slovenskému hudobnému nástroju – fujare, ktorá sa stala symbolom etnickej preukaznosti Slovákov.

V rámci špeciálneho dňa otvorených dverí budú môcť návštevníci nahliadnuť do priestorov Hudobného átria, siahnuť po zaujímavých knižných publikáciách, počúvať hudbu, zhliadnuť filmové dokumenty a koncertné záznamy. Taktiež môžu sami preludovať na klavíri alebo inak muzicírovať v priestoroch komornej sály. Návštevníci tak môžu objavovať pestrosť zvukov a harmónií, aby sa hudba stala aj zábavou.

„Tohtoročnou novinkou je ponuka rytmických a perkusijných nástrojov – drevený sopránový xylofón, prstové piano kalimba a sansula, africké bubny djembe, dažďová palica s fascinujúcim zvukom, ázijské činely tingša, hudobný luk berimbau brazílskej Capoeiri pôvodom z Afriky. Nebudú chýbať španielske kastanety, rytmické hrkálky z plodov kola orechov, cabasa, shekere pôvodom zo západnej Afriky, zvončeky, spiežovce (roľničky) a tamburíny,“ uvádzajú organizátori.

Návštevníci dostanú tiež príležitosť, zapojiť sa do predaja, výmeny a darovania zvukových nosičov (CD, DVD, LP), hudobných nástrojov, nôt a literatúry s hudobnou tematikou. V obklopení prírody sa burzovníci stanú súčasťou muzicírovania na zelenom nádvorí už od 17-tej hodiny. Koncertná prehliadka hudobných zoskupení predstaví Musica Camerata, komorné teleso ZUŠ Jána Cikera. Talentovaní žiaci vo veku sedem až 18 rokov predvedú netradičné spojenie sláčikových a klávesových nástrojov. Miroslav Pazder, známy gitarista, skladateľ a maliar sa predstaví so svojím sólovým programom Infinite mood – Nekonečná nálada.

Čítajte tiež:

Parádny úspech bystrického speváckeho zboru. Baby z Dolce Canto so zlatou medailou

SERIÁL: Bystrickí poslanci v detstve. Spoznáte blonďáčika s motýlikom na fotke?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM