Správy

Muránsku planinu čaká rozvoj za 1,5 milióna EUR: Potešia sa turisti aj cyklisti

Kraj získal na rozvoj národného parku Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur. Pôjdu na trojicu projektov.

Ilustračný obrázok k článku Muránsku planinu čaká rozvoj za 1,5 milióna EUR: Potešia sa turisti aj cyklisti
Foto: Maroš Detko / Zdroj: Ministerstvo ŽP SR

Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur. Tri projekty podporené z plánu obnovy sú zamerané na tvorbu a budovanie značky NP, rozvoj cykloturistiky i obnovu Coburgovského parku v Pohorelskej Maši. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Obnova kaštieľa

Najviac financií z trojice projektov, a to viac ako 845-tisíc eur, získala obnova historického Coburgovského park, žiadateľom bola Rozvojová agentúra BBSK. Park sa nachádza v severnej časti Muránskej planiny v miestnej časti obce Pohorelá s názvom Pohorelská Maša a je súčasťou tematickej kultúrnej trasy Coburgovská železná cesta.

„V rámci tohto projektu bude revitalizovaná parková zeleň, obnovené pôvodné chodníky, vybudované osvetlenie, osadené lavičky, koše, infopanely a ďalšia drobná infraštruktúra,“ priblížila riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.

Súčasťou revitalizácie Coburgovského parku bude aj architektonické riešenie vstupnej brány, pôvodného mosta ponad rieku Hron a rekonštrukcia existujúceho mostíka ponad vodný kanál. V parku tiež pribudne záhradný pavilón a náznaková rekonštrukcia pôvodnej železničnej zastávky, ktorá bola v minulosti súkromnou zastávkou pre aristokraciu.

Budovanie značky aj cyklotrasy

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer v koordinácii s Rozvojovou agentúrou BBSK a Správou NP Muránska planina zas bola úspešná so žiadosťou o financie na projekt týkajúci sa tvorby a budovania značky NP. Cieľom je vytvoriť z územia konkurencieschopnú destináciu cestovného ruchu, na tento účel pôjde z plánu obnovy viac ako 273-tisíc eur.

Tretí z podporených projektov je zameraný na udržateľný rozvoj cykloturistiky, Rozvojová agentúra BBSK naň získala viac ako 434-tisíc eur. Hlavné aktivity projektu budú smerovať k rozvoju cykloturistických trás na území NP tak, aby zostala zachovaná biodiverzita.

„Projekt zahŕňa aj tvorbu dátovej základne pre manažment návštevníka a komplexnú koordináciu rozvoja cykloturistiky v súlade so zásadami rozvoja udržateľného cestovného ruchu,“ doplnila Ľudmila Elexová z tímu spracovateľov koncepčných a strategických dokumentov Rozvojovej agentúry BBSK.

Projekty za milióny

BBSK skonštatoval, že podanie projektov na rozvoj NP Muránska planina bolo prirodzeným vyústením aktivít, ktoré kraj dlhodobo realizuje s cieľom podpory udržateľného rozvoja regiónov a diverzifikácie aktivít v chránených územiach. Kraj má v tomto smere spracovanú i Koncepciu rozvoja prírodného cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji do roku 2030 a finalizuje tiež Stratégiu rozvoja udržateľného cestovného ruchu v Národnom parku Muránska planina do roku 2030.

Ministerstvo životného prostredia z plánu obnovy podporilo na území NP Muránska planina v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu 15 projektov v celkovej sume viac ako 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporil rezort s rovnakým cieľom aj v NP Poloniny.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: archívne

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM