Jakub Forgács Rôzne

Monike sa narodil malý obor: Utešený Nikolajko je najväčším bystrickým bábätkom roka!

Prírastok do rodiny je krásnou a radostnou udalosťou. Svoje by o tom vedela rozprávať aj Bystričanka Monika Slačková. Minulý rok sa jej totiž narodil malý "obor". Jej Nikolajko mal po príchode na svet veru vskutku obdivuhodné miery!

Ilustračný obrázok k článku Monike sa narodil malý obor: Utešený Nikolajko je najväčším bystrickým bábätkom roka!
Zdroj: Dnes24.sk

Nikolajko (1) je prvé dieťatko Banskobystričanky Moniky Slačkovej (25) a jej priateľa. Dočkali sa ho po šiestich rokoch. Keď sa však 17. februára 2015 tento chlapček narodil v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici, všetkých prekvapil obdivuhodnými mierami. Mal 4 650 gramov a 61 centimetrov.

Chlapček sa tak stal pod Urpínom rekordérom. „Novorodenec s vyššou pôrodnou váhou ako 4 650 gramov sa vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v roku 2015 nenarodil,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 hovorkyňa, manažérka pre vzťahy s verejnosťou, Ružena Maťašeje s tým, že to, či ide aj o najťažšieho novorodenca na Slovensku, žiaľ nevie povedať.

Pred niekoľkými týždňami oslávil Monikin malý „obor“ prvý rok na svete. Nikolajko sa aktuálne môže pochváliť 17 kilogramami a 89 centimetrami. My sme sa rozhodli vyspovedať jeho mamičku Moniku v rozhovore.

Ako si znášala tehotenstvo? Cítila si už vtedy, že to bude malý „obor“?

Na úlohu matky som sa poctivo pripravovala, týždeň po týždni som študovala, či je všetko v poriadku a ako sa bábätko vyvíja. Keď začali prvé kopančeky v brušku, začali sme tušiť, že Nikolajko bude veľmi aktívny, ale že bude taký „veľkáč“ sme netušili, i keď otecko má takmer dva metre.

Vedela si už vopred, či to bude chlapček alebo dievčatko, alebo si sa nechala prekvapiť?

Cítila som, že to bude chlapček… Avšak, približne v 16. týždni tehotenstva, v utorok, mi doktor povedal, že je to dievča. V ten istý týždeň, ale vo štvrtok, mi iný doktor povedal, že to je jasný futbalista a ukázal nám „dôkaz“ na monitore. :) Takže dievčatkom bol náš Nikolajko len dva dni. :)

Ako prebiehal pôrod?

Krpec nechal na seba čakať a narodil sa až v 42. týždni. Pôrod musel byť pre veľkosť bábätka sekciou. Pamätám si, ako sa ma na poslednom ultrazvuku v nemocnici doktor opýtal, že či viem, že bábätko je väčšie? Áno, vedeli sme, že nebude žiadny hrášok, že bude mať určite 3,5 kg. Doktor na to povedal, že bábätko má 4,5 kg a vyzerá, že aj o niečo viac. Kebyže vtedy neležím, tak možno aj odpadnem. :)

Bola to veľká úľava, keď malý prišiel na svet?

Nevedeli sme sa ho dočkať, úľava prišla veľká, psychická, že je všetko v poriadku a že sme zdraví, ale aj fyzická. Domov z pôrodnice som prišla o 12 kg ľahšia.

Keď si sa dozvedela, že je to najväčšie dieťatko narodené v Rooseveltke minulý rok, čakala si to?

Veru, nečakala, keďže sa narodil vo februári, do konca roka bolo ešte dosť času a myslela som, že nás možno niekto predbehne. Dnes sa tešíme najväčšiemu Bystričanovi a pravdepodobne aj Slovákovi za minulý rok.

Prišli s veľkým dieťatkom aj veľké starosti alebo sa to dalo zvládnuť?

Rozbehnúť sa s takýmto malým veľkým bábätkom po sekcii nebolo predsa len jednoduché. Pomáhala celá rodina. Veľa mamičiek si myslí, že s veľkým bábätkom sa lepšie manipuluje, to si ja nemyslím, keďže naše miminko malo len pár dní, bolo krehučké ako každé, avšak veľké ako iné polročné. Niektoré mamky umývajú takéto malé detičky v umývadle, nám sa už po príchode z nemocnice do umývadla ani nezmestil. :)

V brušku sa asi kŕmil rád. Je veľkým jedákom aj teraz?

Áno, je. Ale musí pekne sedieť v kuchyni pri stole na jeho stoličke, ináč začne vymýšľať.

Čo mu najviac chutí?

Hlavne mäsko.

Dokážete sa už pri ňom v noci aj vyspať alebo buntoší?

Práve sme oslávili rok a malý ešte neprespal celú noc. Ale zvykla som si… Keď mama miluje svoje dieťa, dokáže aj nemožné veci.

Čo všetko už malý vie urobiť?

Najradšej ukazuje všetkým, aký je veľký… Okrem toho tlieska, robí indiána, pá-pá, tancuje, a povie už aj pár slovíčok. Práve začína aj chodiť, tak sme v strehu celá rodina.

Čím vám vie vyčariť úsmev na tvári?

Každý deň vymyslí niečo nové a keď vidí, že sa smejeme, tak to rád zopakuje.

Snaží sa aj hýbať, v rámci možností vzhľadom k svojmu veku, alebo je skôr lenivčekom?

Zo začiatku bol Nikolajko popredu medzi rovesníkmi. Dnes sa to už vyrovnalo, dokonca nás pár kamarátov už aj predbehlo.

Čítajte tiež:

Aj takéto mená dostali bábätká v Bystrici: Danniyah, Levente, Maik a to nie je ešte všetko!

Hrdí sa práve takým aj vaše dieťa? Pozrite si TOP 10 mien bystrických novorodencov

Toto je on: Prvým Banskobystričanom roku 2016 sa stal malý Alex

Foto: archív Moniky Slačkovej

Fotogaléria: Zoznámte sa s najväčším bystrickým bábätkom roka
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM