Jakub Forgács Kultúra

Mocnosť, ktorá formovala dejiny sveta: V Bystrici spoznáte históriu Ruska cez fotografie

Minulý rok si Rusko pripomínalo významné 1150. výročie svojej štátnosti. Pri tejto príležitosti bola pripravená výstava Historické centrá ruskej štátnosti, ktorú si môžete pozrieť v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Mocnosť, ktorá formovala dejiny sveta: V Bystrici spoznáte históriu Ruska cez fotografie
Zdroj: TASR

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici v spolupráci s Ruským centrom vedy a kultúry sprístupnla v Átriu výstavu Historické centrá ruskej štátnosti ako poctu k Dňu ruskej štátnosti, ktorý sa oslavuje v Ruskej federácii začiatkom júna. Trvá do utorka a otvorená je od 8:00 do 16:00 (v pondelok) a od 10:00 do 18:00 (v utorok).

Švédsky Varjag, knieža Rurik, ktorého pozvali podľa dostupných zdrojov na územie dnešného Ruska v roku 862, je považovaný za zakladateľa ruskej dynastie Rurikovcov, kniežat a neskôr aj cárov, ktorí vládli v Rusku do konca 16. storočia. Prostredníctvom fotografických záberov, ktoré vznikli v priebehu rokov 2005 – 2012 objektívmi fotografov P. V. Umnova, M. S. Gadžijeva, R. M. Zabirova a R. Z. Machmutova, môžeme vďaka zachyteným objektom spoznávať ako sa postupne utváral staroruský štát.

Fotografie približujú kultúrne dedičstvo a archeologické nálezy v hlavných centrách staroruského štátu ako Novgorod, Pskov, Jaroslavľ, Sergiev Posad, Rostov, Pereslavľ a ďalšie. Na výstave budú predstavené fotografie pamätníka Tisícročnice Ruska v Novgorode, múzea – skanzenu ľudovej drevenej architektúry Vitoslavlicy, tiež architektonické vykopávky na území Novgorodského kraja, Spasopreobraženský kláštor v meste Jaroslavľ, Pskovský, Zarajský a Riazanský hrad, Trojičnosergijevská lavra a mnohé ďalšie objekty kultúrneho dedičstva úzko zviazané s budovaním a formovaním staroruského štátu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM