Jakub Forgács Správy Samospráva

Mnohí Bystričania si vydýchnu: Pri Mestskom parku vyrastie okružná križovatka

Na križovatke ulíc Janka Kráľa a Tajovského smerom na Strieborné námestie vznikajú často dopravné kolízie a zápchy. Navrhovaná prestavba križovatky by to mohla zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Mnohí Bystričania si vydýchnu: Pri Mestskom parku vyrastie okružná križovatka
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Dopravná situácia v okolí Mestského parku na Tajovského ulici by sa mohla po rokoch zlepšiť vďaka vybudovaniu mini okružnej križovatky, na ktorú získalo mesto pred pár dňami právoplatné územné rozhodnutie. „Po sfinalizovaní projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie, by sa s výstavbou mohlo začať v jarných mesiacoch budúceho roka. Predpokladané náklady pred verejným obstarávaním boli odhadnuté na 275-tisíc eur,“ uviedla Dominika Grešková z Kancelárie primátora,

Pomôže k zmene?

Na križovatke ulíc Janka Kráľa a Tajovského smerom na Strieborné námestie vznikajú často dopravné kolízie a zápchy. Navrhovaná prestavba križovatky, ktorá podľa slov Greškovej citlivo pristupuje k nevyhnutným zásahom do mestského parku a v maximálnej miere zohľadňuje existujúci stav, by mohla dopravnú situáciu zmeniť.

„Hľadali sme najvhodnejší spôsob ako dopravnú situáciu v tejto lokalite zlepšiť tak, aby sme nezasiahli do národnej kultúrnej pamiatky – mestského parku. Akákoľvek výstavba veľkého kruhového objazdu by mala za následok výrub niekoľkých stromov. Našli sme riešenie v podobe vybudovania mini okružného kruhového objazdu, ktorý svojou rozlohou významne do parku nezasiahne,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Ďalšie aktuálne správy

Vyrúbu jediný strom

„Pred samotnou realizáciou projektu sa počíta s výrubom len jedného stromu v mestskom parku,“ uviedla Grešková, podľa ktorej bude nevyhnutná aj asanácia nefunkčného objektu na okraji parku, ktorý sa dlhé roky nevyužíva a chátra. Súčasťou prestavby križovatky bude aj úprava chodníkov pre peších, obnova poklopov kanalizačných šácht, uličných vpustí a osvetlenia križovatky s nasvietením priechodu pre chodcov.

„Mini okružná križovatka bude mať vonkajší priemer približne 23 metrov. Jej realizáciou dôjde k skvalitneniu komfortu účastníkov cestnej premávky, skráti sa doba premávky na vozovke azvýši sa bezpečnosť i plynulosť cestnej premávky. V neposlednom rade dôjde k zníženiu emisií v danej oblasti. Zároveň sa opraví aj povrch na moste ponad potok Bystrica,“ dopĺňa Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.

„K zlepšeniu dopravnej situácie prispeje aj pripravovaná rekonštrukcia vozovky od križovatky R1 popred Ekonomickú fakultu UMB a Cesty na amfiteáter. Zvýšiť plynulosť dopravy v tomto úseku má aj plánovaný presun zastávky MHD umiestnenej pri parku do priestoru pred Ekonomickou fakultou s vybudovaním samostatného zastávkového pruhu pre zastavenie autobusov mimo hlavnej cesty,“ dodala Grešková, podľa ktorej sa počíta aj s obnovou cesty od Strieborného námestia cez Bottovu ulicu, Lazovnú ulicu až po Medený hámor, kde sa v budúcnosti plánuje usporiadanie dopravného režimu a to s využitím kruhového objazdu.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj Banícky orloj, ktorý v stredu slávnostne spustili v Banskej Bystrici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: V Bystrici slávnostne spustili Banícky orloj
17
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM