Tlačové správy

Mnohé verejné budovy sa konečne dočkajú obnovy a zníženia spotreby energie. Súťaž EFEKTIA ocení najlepšie projekty

Najlacnejšia a najefektívnejšia energia je tá, ktorá sa ušetrí a nespotrebuje. Úsporné osvetlenie už zrealizovali napríklad v Jablonci. Teraz sú na rade ďalšie projekty.

Ilustračný obrázok k článku Mnohé verejné budovy sa konečne dočkajú obnovy a zníženia spotreby energie. Súťaž EFEKTIA ocení najlepšie projekty
Zdroj: APES-SK

Súčasný stav mnohých verejných budov je katastrofálny. Svojej obnovy sa zatiaľ dočkalo zatiaľ iba 25 percent z nich, pričom verejný sektor predstavuje približne 15-tisíc budov. Ako dosiahnuť zmenu?

Kto neušetrí, ten nezaplatí

Celosvetovo osvedčenou a používanou metódou na zvyšovanie energetickej efektívnosti s garanciou dosiahnutia plánovaných výsledkov je tzv. GES – Garantovaná energetická služba, v angličtine tiež nazývaná ako EPC – Energy Performance Contracting.

"GES je odpoveďou na najčastejšiu bariéru, ktorou je financovanie – umožňuje totiž využiť potenciál budúcich úspor energie každej budovy na financovanie potrebných investícií. GES šetrí energiu v budúcnosti, a peniaze už dnes. A navyše, výška úspory je zmluvne garantovaná, čo zjednodušene znamená, že ak klient nič neušetrí, klient nič nezaplatí,“ hovorí Marcel Lauko, predseda Správnej rady Asociácie poskytovateľov energetických služieb (APES-SK).

Mnohé verejné budovy sa zrejme konečne dočkajú obnovy. Umožní to nové usmernenie Eurostat-u. Úprava vyriešila najzásadnejší problém pri modernizácii verejných budov, správne realizované investície do znižovania ich spotreby energie už nebudú štát ani formálne zadlžovať.

"Po starom bola investícia do energeticky úspornejších technológií súčasťou verejného dlhu, čo obciam, mestám a štátnym organizáciám doteraz zabraňovalo ich zrealizovať. Nové pravidlá už investíciu realizovanú prostredníctvom tzv. garantovaných energetických služieb (t.j. s dodávateľom garantovanou úsporou energie) z verejného dlhu vynímajú. Verejnému sektoru to otvára dvere do sveta moderných a úsporných technológií. Ide o dôležitý krok pre Slovensko aj Európu,“ dodáva Marcel Lauko.

Ocenia najefektívnejších

Aktuálne odštartoval druhý ročník súťaže EFEKTIA, ktorá ocení najlepšie projekty zvyšovania energetickej efektívnosti. Súťaž vyhlasuje práve Asociácia poskytovateľov energetických služieb. O ocenenie EFEKTIA 2018 sa môžu uchádzať podnikateľské subjekty, štátne a verejné inštitúcie, obce a mestá so sídlom na území Slovenskej republiky, ktoré v období od mája 2015 do mája 2018 zrealizovali projekt zameraný na energetickú efektívnosť a neboli prihlásené do súťaže v predchádzajúcom ročníku.

Všetky informácie nájdete na stránke www.efektia.sk, prihlasovací formulár nájdete TU. Projekty je možné prihlásiť od 19. júna do 30. septembra 2018, vyhlásenie víťazov sa uskutoční 25. októbra počas slávnostného galavečera.

V druhom ročníku EFEKTIA 2018 sú vyhlásené dve kategórie:

  • Najlepší projekt energetickej efektívnosti – Verejný sektor
  • Najlepší projekt energetickej efektívnosti – Súkromný sektor

V každej kategórii môže porota udeliť špeciálne ocenenie za inovatívnosť, garantovanú úsporu energie či cenu širšej odbornej verejnosti. Generálnym partnerom projektu EFEKTIA sú Slovenské elektrárne.

„Sme presvedčení, že na Slovensku je veľký potenciál v oblasti realizácie energeticky efektívnych projektov vo verejnom aj súkromnom sektore. Možnosti ako a kde tieto projekty efektívne realizovať sú naozaj veľké, potenciál však dostatočne nevyužívame. Ak by sa realizovali projekty energetickej efektívnosti iba s 20-percentnou priemernou úsporou, čo sú reálne predpoklady, dokázali by sme ročne ušetriť vo verejnom sektore približne 60 miliónov eur, v priemysle dokonca 340 miliónov,“ hovorí Marcel Lauko, predseda Správnej rady APES-SK.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM