Jakub Forgács Šport

Mladý plavec z bystrickej univerzity v ROZHOVORE. Treba skočiť a dať zo seba všetko

Na bystrickej univerzite študujú hotové plavecké talenty. Jedným z nich je aj Martin. Dotiahol to až na stupienok na svetovom pohári.

Ilustračný obrázok k článku Mladý plavec z bystrickej univerzity v ROZHOVORE. Treba skočiť a dať zo seba všetko
Zdroj: Martin Andreánsky

Martin Andreánsky (21) študuje na Slovenskej zdravotníckej univerzite na Fakulte zdravotníctva v Banskej Bystrici fyzioterapiu. Získané fakty mu pomáhajú pri zlepšovaní sa v jeho vášni, ktorou je plávanie. So športom začal ako sedemročný vo Zvolene. Venoval sa najmä plutvovému plávaniu. S tým uspel v čínskom Yantai v rámci svetového pohára, kde skončil na 2. mieste. Pred dvoma rokmi vymenil plutvy za klasické plávanie. V rozhovore prezradil, ako sa mu darí či to, čo si myslí o zvolenskej plavárni, na ktorej začínal.

Plávaš od svojich siedmich rokov. Naviedli ťa k tomu rodičia alebo už vtedy ťa plávanie bavilo?

Začínal som hokejom ako brankár, ale bolo to dosť náročné, aj finančne aj časovo. Tak sme hľadali iný šport. Starý otec prišiel s myšlienkou o plutvovom plávaní. Vyskúšal som to a neľutujem. Ten šport mi strašne veľa dal a mnohému naučil. Zo začiatku ma to až tak nebavilo, dokonca som tam aj chcel prestať chodiť. No starký so mnou prehovoril, že keď niečo robím, musím to robiť srdcom. Nakoplo ma to a začal som tvrdo makať.

Čo je podľa teba náročnejšie, plutvové alebo klasické plávanie?

Je jedno či plutvové alebo klasika. Keď chce byť človek najlepší, musí tvrdo pracovať aj tam aj tam. Každé má svoje špecifiká. Môžem len povedať, že konkurencia na Slovensku v klasike a v plutvovom sa nedá porovnať.

Keď som začínal, bolo to lepšie. Ako keby to teraz v plutvovom plávaní začalo upadať. Veľa mojich rovesníkov po príchode na strednú školu prestalo plávať. Konkurencia sa vytráca a mňa to moc nebavilo. Hľadal som výzvy a našiel som klasické plávanie.

Nad čím premýšľaš pár sekúnd pred štartom?

Nad víťazstvom (smiech). Tam už nie je čo riešiť. Treba skočiť a dať zo seba všetko. Buď to vyjde alebo nie.

Aké boli tvoje najväčšie úspechy?

V plutvovom som dosiahol neporovnateľné výsledky oproti klasike. Hlavne preto, že som sa mu roky venoval a tvrdo makal. Asi najväčší je druhé miesto v rámci svetového pohára v čínskom Yantai.

V klasike nie som dlho. Aj keď si to možno niekto nemyslí, ale musím veľa doháňať. Najväčší je asi 1. miesto v sérii Banskobystrickeho pohára. Držím tam rekord preteku na 50 metrov. Nič z toho by som nikdy nedosiahol bez podpory rodiny, najmä maminy.

Študuješ fyzioterapiu. Pomáha ti odbor aj pri športe?

Veľmi mi pomáha. Vďaka poznatkom, čo som zatiaľ nadobudol, si dokážem skvalitniť tréningy či už v posilke alebo vo vode. A samozrejme, regeneráciu. Je to krásny odbor.

Trénoval si aj na zvolenskej plavárni, keď ešte normálne fungovala. Keby si ju už vtedy mal porovnať s plavárňou v Žiari a Bystrici…?

Na zvolenskej som začínal. Boli to krásne začiatky, super partia. V podstate ostala taká až dodnes, až na pár mini úprav a teraz tie okná. Nikdy sme nemali neviem aký super bazén, ale dokázali sme aj na starej 25-ke natrénovať tak, aby sme vyhrávali na veľkých súťažiach.

Žiarska plaváreň je o niečo krajšia a Banská Bystrica je top. Bystrica patrí medzi pár najkrajších na Slovensku. Ale treba si uvedomiť, že výkony nie sú o peknom bazéne, ale o tom, čo v ňom necháte – drinu. Ostatné je len čerešničkou na torte. Každopádne, Zvolen by už potreboval nový bazén.

Sleduješ aktuálnu olympiádu v Riu? Komu v plávaní fandíš?

Samozrejme, sledujem. Najviac som bol zvedavý na Phelpsa – konkrétne na 200 metrov, či dokáže vyhrať. Tešil som sa aj na 100 a 50 metrov kraula.

Pozrite si zábery z Martinových plaveckých súťaží v našej fotogalérii.

Čítajte tiež:

Hotová lahôdka pre bikerov: Cyklotrasy v okolí Bystrice, ktoré sa oplatí vyskúšať

Ďalší legionár v drese baranov. Pod Urpín prichádza švédsky obranca

FOTO: Zo zvolenskej plavárne to dotiahol až na svetový šampionát
18
Galéria
Zdroj: Martin Andreánsky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM