Veronika Senkova Šport

Hotová lahôdka pre bikerov: Cyklotrasy v okolí Bystrice, ktoré sa oplatí vyskúšať

Ak sa vám toto leto ešte nepodarilo vytiahnuť bicykel, teraz je najvyšší čas. Prinášame vám výber známych aj menej známych cyklotrás, na ktorých si na svoje prídu fajnšmekri aj horskí fanatici.

Ilustračný obrázok k článku Hotová lahôdka pre bikerov: Cyklotrasy v okolí Bystrice, ktoré sa oplatí vyskúšať
Foto: Veronika Senkova / Zdroj: bystrica.dnes24.sk

V okolí Banskej Bystrice nie je núdza o krásne túry. Každý predsa vie, že sa nachádzame v nádhernom lone prírody a turisti náš kraj vyhľadávajú aj práve kvôli prírode a možnostiam, ktoré ukrýva. V okolí Banskej Bystrice nenájdeme len množstvo turistických chodníkov, ale aj kilometre cyklotrás. Prinášam vám šesť tipov, ktoré sme rovno aj vyskúšali.

Ne-rodinná cestička

Vzdialenosť 66 km, celkové stúpanie 810m

Banská Bystrica – Iliaš – Vlkanová – Peťovská dolina – Hrabovo – Lukavica – Čerín – Čačín – Ponická Huta – Martinova dolina – Povrazník – Driekyňa – Slovenská Ľupča – Banská Bystrica

Ak v Bystrici bicyklujete už aspoň jednu sezónu, Rodinná cestička vám niečo hovorí. Príjemná rovinka, spestrená občasným štrkom a po daždi všadeprítomné mláky, sú zapísané v cyklodiári hádam každého makača i občasného šlapača. Tí prví ju využívajú najmä na presun k Vlkohronskej cykloceste. My sme si zvolili tú ťažšiu variantu – vyhliadkovú vlkohronskú trasu na Hrabovo sme zaklincovali zjazdom do Lukavice. Potom sme krútili pedálmi cez Čerín, Čačín, Ponickú Hutu, cez tiahlu Martinovu dolinu a zabočili na cyklocestu na Povrazník s pohľadnicovými výhľadmi. V Povrazníku sa už stačí len hladko napojiť na cyklotrasu na Driekyňu, kde sa už nechávame unášať panorámou ako z rozprávky. Ľubietovský vepor je takmer na dotyk ruky. Na chvíľu nás skryje les, ale väčšinou si užívame krásne lúčne cestičky s Nízkymi Tatrami pred nami. Výjdeme v Slovenskej Ľupci a pokračujeme cez Šalkovú do Bystrice po starej značenej cyklocestičke.

Príjemné vlnenie v okolí Slovenskej Ľupče

Vzdialenosť 34km, celkové stúpanie 340m

Banská Bystrica – Šalková – Slovenská Ľupča – Podkonice – Priechod – Selce- Banská Baystrica

Kto už niekedy vysadol na bicykel a je z Bystrice, určite už aspoň raz ochutnal túto overenú cyklotrasu. Je vhodná tak pre dlhoročných bikerov, ktorí si chcú na chvíľu zamakať, ale v ležérnom tempe aj pre každého, kto si chce zakrútiť pedálmi. Po ceste sa môžete zastaviť na zmrzlinu v Slovenskej Ľupči alebo hocikde v obciach po ceste, kde nie je o pohostinstvá núd­za.

Laskomer nielen pre trailistov

Vzdialenosť 20km, celkové stúpanie 540m

Banská Bystrica – Slnečné stráne – Laskomer – Ravasky – Podlavické výmole – Banská Bystrica

Laskomer zmeria vašu lásku k prekonávaniu kopčekov, no na konci si užijete výhľady na Panský diel, hrebeň Nízkych Tatier a zvlnené laskomerské lúky. Zelená turistická značka vedie až na Ravasky. Odtiaľ si to nasmerujte na trail Ravasky, smer Bulíková, ktorý vás pekne zašikuje až na Podlavické výmole. Odmenou za trailovú drinu vám bude už len príjemný zjazdík až do Bystrice.

Za výhľadmi ako pán – Panský diel

Vzdialenosť 38km, celkové stúpanie 910m

Banská Bystrica – Šachtička – Panský diel – Staré Hory

Jedna overená cyklochuťovka – cez Sásovú si to namierime na Šachtičku, potom bočnou trasou na Panský diel pre dokonalé výhľady. Následne späť dole k Hotelu Šachtička a tam sa napojíme na bežkársku trasu cez krásne lesné cesty. Občas nás síce pekne vytrasie, no väčšinou zažijeme len panoramatický zjazdík až dole na Staré Hory a potom späť, po hlavnej ceste do Bystrice.

Krížna classic

Vzdialenosť 64km, celkové stúpanie 1540m

Banská Bystrica – Uľanka – Horný Harmanec – Kráľova Studňa – Rybie sedlo – Horný Jelenec – Staré hory – Banská Bystrica

Z Banskej Bystrice si to namierime až na Horný Harmanec, stade cyklotrasou na Kráľovu studňu a výbike/tlačenie bicykla na Krížnu. Pod vrcholom je pekná cestička na Rybô, ktorú tvorí zaslúžený 10km zjazd. Od radosti nebudete vedieť, či sledovať cestu alebo tie krásne výhľady, ktoré sa vám naskytnú. Ešte cez utešené dedinky Valentová a Horný Jelenec, a popri Pamätníku Mor Ho! dole do Starých Hôr a naspäť po hlavnej ceste.

Z Badínskeho pralesa až na Králiky

Vzdialenosť 30km, celkové stúpanie 840m

Banská Bystrica – Kremnička – Badín – Badínsky prales – Tri kríže – Králiky – Banská Bystrica

Na dokonalé vyvetranie horského bike-u je tu trasa cez Kremnické vrchy. Najprv vás čaká pohodový výjazd z Badína, okolo Badínskeho pralesa, až ku koncu asfaltky, no a potom celkom zvládnuteľný bike-ový výstup až na Tri Kríže (cca 1200m) a stade výhľadový zjazdík, trochu aj po kameňoch. Ale ak zapneme pérovanie, nič sa nám nemôže stať a zvezieme sa dolu až ku Ski Králiky a potom ešte nižšie až do Bystrice. Ak by ste chceli skúsiť malú obmenu, na konci asfaltky Badínskym pralesom zabočíte doľava a lesná cestička vás dovedie až k areálu Ski Sielnica Brestová.

Čítajte tiež:

Čo prinesie nový týždeň v Bystrici a okolí? 10 tipov na relax a zabavenie sa

Laskomerské singletraily otvorili bikerom. Vyskúšal ich aj viceprimátor Gajdošík

Bicyklovanie
8
Galéria
Foto: Veronika Senkova / Zdroj: bystrica.dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM