Jakub Forgács Iné športy

Mladý karatista z bystrickej UMB s európskym titulom: Nemám potrebu vyhľadávať konflikty

Richard Dobrotka má iba 23 rokov a už sa môže pochváliť parádnym úspechom. Čo ho priviedlo ku karate? A musel už využiť svoje schopnosti aj v bežnom živote? Viac prezradil v rozhovore!

Ilustračný obrázok k článku Mladý karatista z bystrickej UMB s európskym titulom: Nemám potrebu vyhľadávať konflikty
Zdroj: archív Richarda Dobrotku

Bystričan Richard Dobrotka (23) navštevoval Športové gymnázium v Banskej Bystrici. Potom jeho kroky viedli na Univerzitu Mateja Bela, kde nastupuje na druhý ročník magisterského štúdia. Možno z tohto opisu zatiaľ vyzerá ako obyčajný chalan, no v niečom predsa vyniká. Je talentovaným karatistom, čo dokázal aj pred pár dňami.

Čo a kedy ťa priviedlo ku karate?

Karate som prvýkrát navštívil, keď som mal šesť rokov, hneď po nástupe do prvého ročníka na základnú školu. Veľkou motiváciou mi už od útleho veku bol môj otec, ktorý sa venoval grécko-rímskemu zápaseniu a jeho veľká a plná krabica trofejí a medailí. To bol hlavný dôvod, prečo som sa vybral cestu bojových umení.

Ktoré úspechy považuješ za najvýznamnejšie?

Najvýznamnejší úspech prišiel nedávno. V dňoch 11. – 15. júla 2016 sme sa spolu s reprezentáciou zúčastnili na Európskych univerzitných hrách, kde som obsadil 1. miesto v kategórií kumite mužov do 60 kg a získal som tak svoj prvý titulový kov. Pevne verím, že je to ešte len začiatok. Medzi ďalšie významné umiestnenia považujem 5. miesto na prestížnej medzinárodnej súťaži Karate 1 Premier League – Grand Final – Salzburg 2014 (AUT) v kategórii kumite mužov do 67 kg.

Bol si už nútený, využiť svoje umenie aj v reálnom živote?

Nie, karate beriem ako bojové umenie a istú životnú cestu. Nemám potrebu konflikty vyhľadávať alebo to nejakým spôsobom zneužívať v reálnom živote. Ak by to však situácia vyžadovala a nebolo by iné východisko, bránil by som sa.

A čo zranenia, prihodili sa nejaké?

Áno, bez toho to asi nejde. Za posledný rok som mal štyrikrát zlomený nos, nejaké prsty na ruke, vykĺbené na nohách, prasknuté rebrá a mnoho ďalších drobných zranení… Je toho naozaj dosť, ale musím povedať, že to našťastie zatiaľ neboli až tak vážne zranenia, ktoré by mi spôsobili dlhodobejšie zotavenie, respektíve fyzické obmedzenie toho, čo mám vo svojom živote najradšej. Ak sa aj nejaké to zranenie prihodí, vždy nastavíme individuálny tréning, aby sme z prípravy vyťažili maximum a úplne som z toho nevypadol. Zdravie je však prvoradé.

Dá sa s karate aj uživiť alebo sa venuješ aj niečomu inému?

Bohužiaľ, nie, finančná situácia v tomto športe je veľmi zlá a náklady s tým spojené sú vysoké. Bez pomoci rodičov by som to nezvládol a musel by som dávno skončiť. Za to sa im chcem touto cestou nesmierne poďakovať. Ak to človek myslí naozaj vážne, nájde spôsob, ako to všetko zvládnuť. V mnohých prípadoch je to ale naozaj nesmierne náročné, či už fyzicky alebo psychicky. Momentálne som študentom Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde študujem odbor Učiteľstvo telesnej výchovy a trénerstvo, v ktorom by som sa chcel v blízkej dobe začať angažovať a rozbehnúť tak svoju profesijnú kariéru. Zatiaľ som popri škole zamestnaný ako SBS pracovník, čo mi poskytuje finančný základ na prípravu a súťaže.

Kde ťa budeme môcť vidieť bojovať najbližšie?

Momentálne máme pred sebou posledné dva týždne prípravy na akademické majstrovstvá sveta, ktoré sa budú konať v Portugalsku, v meste Braga, a to konkrétne v dňoch 10. – 14. augusta 2016.

Máš nejaký veľký športový sen, kam by si to chcel dosiahnuť?

Odmalička bolo mojím najväčším snom, ktorý sa nezmenil, doniesť zlatú medailu z majstrovstiev sveta. Vtedy však karate ešte nepatrilo medzi olympijské športy, čo sa však tento rok zmenilo, takže by som k tomu pridal aj účasť na OH v Tokiu v roku 2020.

Kde a ako najradšej tráviš voľné chvíle v Banskej Bystrici a okolí?

Toho voľného času je naozaj nesmierne málo, ale keď sa už nájde, snažím sa ho tráviť s priateľmi, kdekoľvek sa to dá. Najradšej je to niekde v prírode – turistika po nádherných kopcoch ma vie vždy dobre naladiť a psychicky povzbudiť.

Ako hodnotíš podmienky na trénovanie v našom meste?

Ako som už spomínal, vždy sa spolu s trénerom snažíme z prípravy vyťažiť maximum z toho, čo je dostupné. Ako všade, aj v športe sa technika nesmierne rýchlo rozvíja – tým pádom aj športové a tréningové vybavenie je už takmer všade vo svete bežne využívané a na veľmi vysokej úrovni. U nás je karate ako šport veľmi málo finančne podporovaný a pre nás je všetko veľmi nákladné. Je to naozaj škoda, pretože máme naozaj nesmierne šikovných karatistov, medailistov z majstrovstiev Európy a sveta, ktorým by nové prostriedky a lepšie podmienky otvorili nové možnosti v príprave a pomohli tak k napredovaniu a budovaniu vyššej športovej výkonnosti.

Čítajte tiež:

Žrďkár Ján (25) z Bystrice: Skákať dole hlavou na tenkom kuse laminátu mi dodáva adrenalín

VIDEO: Bowlingový talent z bystrického gymnázia: Roman je 5-násobný majster SR

Karate úspechy Bystričana Richarda v OBRAZOCH
12
Galéria
Zdroj: archív Richarda Dobrotku
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM