Ivana Kováčiková Iné športy

Žrďkár Ján (25) z Bystrice: Skákať dole hlavou na tenkom kuse laminátu mi dodáva adrenalín

Bystričan Ján Zmoray (25) sa skoku o žrdi venuje už desaťročie a stihol pozbierať krásne úspechy. V rozhovore prezradil, čo je v disciplíne najnáročnejšie a nielen to...

Ilustračný obrázok k článku Žrďkár Ján (25) z Bystrice: Skákať dole hlavou na tenkom kuse laminátu mi dodáva adrenalín
Zdroj: TASR

Banskobystričan Ján Zmoray (25) momentálne študuje na UMB trénerstvo. Okrem toho sa viac ako 10 rokov venuje nevšednej športovej disciplíne. Najprv to bola gymnastika a následne sa prepracoval k skoku o žrdi.

Prekonávanie rekordov

„Neexistuje žiadne obmedzenie vo váhe, dĺžke a materiálu z akého je žrď vyrobená. Je to len na samotnom športovcovi a jeho schopnostiach akú žrď zvolí, či už pri tréningu alebo v súťaži,“ upresnil atlét. Medzi najväčšie úspechy Jána Zmoraya patrí 1.miesto na prvých Európskych hrách v Azerbajdžane v Baku na Súťaži družstiev v Atletike. Ján je už sedemnásobný Majster Slovenska v mužskej kategórii skoku o žrdi a tento rok zlepšil slovenské historické maximum na 532 cm, čo je aj jeho osobný rekord.

„Celková pointa pri skoku o žrdi je skočiť čo najvyššie. Na to treba dlhú žrď , vysokú hodnotu čistého úchopu, a vysoké prevýšenie teda rozdiel medzi výškou latky a čistým úchopom. V mojom prípade bola pri preskočení 532 cm hodnota prevýšenia 92 cm (460cm žrď – 440cm čistý úchop na konci žrde + 92cm = 532)“ presnejšie vysvetlil Zmoray.

Dôležitá je koncentrácia

Zisťovali sme čo je pri samotnom skoku najnáročnejšie. „Je to veľmi náročné na koncentráciu, momentálny fyzický a psychický stav. Keďže je to technicky náročná disciplína je asi najnáročnejšie celý skok zosúladiť po technickej stránke, aby vás žrď dostala presne tam kam potrebujete,“ vysvetlil Zmoray. Priznal tiež, že náročné je skákať keď forma nie je stopercentná.

„Z biomechanického hľadiska treba vyššiu rozbehovú rýchlosť silnejší odraz a celkovo viac pohybovej (kinetickej) energie, ktorú treba správne pri odraze presunúť na žrď, aby sa dal na takom vysokom úchope urobiť optimálny skok.“ Technicky vysvetlil atlét. „Samozrejme je to aj o technike a niekedy je ešte dôležitejšie samotné postavenie ťažiska a segmentov tela pri vykonaní odrazu, vyvesenia a iných fáz skoku, ako rozbehová rýchlosť a sila skokana,“ trénersky upresnil Ján.

Pýtali sme sa samozrejme aj na prípady, keď sa všetko nepodarí tak ako má. „Pri nesprávnom používaní žrde môžete pristáť aj na tvrdej zemi namiesto doskočiska alebo dokonca zlomiť žrď, ktorá vám pri tom môže neprijemne ublížiť,“ upozornil žrdkár. Z vlastných nepríjemným skúseností spomenul zlomený lakeť a vykĺbený palec.

Najideálnejšie podmienky

Pred súťažami má atlét voľnejší režim. „Tréningy sú kratšie, ak je to možné trénujem v tom istom čase v akom budem skákať na danej súťaži. Robím veľa imitačných cvičení, ktoré nie sú tak fyzicky náročné, aby som na súťaži bol oddýchnutý. Snažím sa zbytočne nevyčerpávať a sústredím sa na prichádzajúce preteky,“ popísal svoju prípravu pred zápolením. Väčšinou trénuje na domácej pôde. „V Bystrici sú najideálnejšie podmienky pre skok o žrdi čo sa týka Slovenska,“ jednoznačne konštatuje žrdkár.

„Jedine v Bystrici sa dá skok o žrdi trénovať celoročne, lebo máme štadión na Dukle. Tam je kvalitný sektor z moderným doskočiskom a máme jedno doskočisko aj v krytej hale na osemročnom športovom gymnáziu takže sme jediné mesto na Slovensku kde sa to dá … Ostatné mesta majú len štadióny a zas v Bratislave majú lepšiu halu ako tu v Bystrici, ale štadión bez žrdkárskeho doskočiska“ zdôvodnil Zmoray.

5 metrové púzdro na letisku

Niekoľkoročné skúsenosti mu umožňujú aj zhodnotiť celkový vývoj atletiky. „V posledných rokoch sa úroveň Atletiky na Slovensku určite zlepšila. Čo sa týka organizácie súťaži tak sa samozrejme dajú nájsť veci, ktoré mne osobne nevyhovujú, ale sťažovať sa nebudem. Celkovo je to na dobrej úrovni. Slovenský Atletický Zväz aj Atletické kluby sa snažia takže to hodnotím pozitívne,“ uzatvára tému.

„Celkom sranda je aj pri cestovaní, keďže každý skokan má svoje vlastné žrde a s 5 metrovým púzdrom na letisku plnom ľudí býva veselo,“ spomína s úsmevom Zmoray a porovnáva trápenia žrdkárov oproti iným disciplínam. „Oproti takým skokanom do diaľky alebo výškarom čo si berú na súťaže len tretry to máme o čosi zložitejšie.“

Svoju hlavnú motiváciu popisuje Ján Zmoray nasledovne: „V každom prípade to ale stojí za to, lebo skákať dole hlavou len na tenkom kuse ohýbajúceho sa laminátu mi zakaždým dokáže dostať do žíl ten správny adrenalín …“

Najväčšiu podporu ale pociťuje zo strana rodiny, priateľky a kamarátov. Práve pohodové chvíle s ľuďmi,na ktorých mu záleží považuje za najlepší relax. „Vo voľnom čase je to plaváreň, basket ale hlavne videohry, fantasy a vlastne všetko okolo elektroniky,“ vymenúva oblasti svojho záujmu.

Čítajte tiež:

Bystrický biker v ROZHOVORE: Nič sa nevyrovná pocitu, jazdiť na vlastnoručne urobenom traili

FOTO: Bystrická gymnazistka majsterkou Európy: Vďaka športu mám viac, než som musela obetovať

FOTO: Sedemnásobný majster Slovenska Bystričan Ján Zmoray
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM