Jakub Forgács Iné športy

Mladí Rómovia vyzvali splnomocnenca vlády. V Bystrici si to rozdali v šachu

V Banskej Bystrici prebehla nevídaná šachová exhibícia. Diváci sledovali vyrovnaný súboj až do konca. Víťazný bod uhrala iba 7-ročná Agátka!

Ilustračný obrázok k článku Mladí Rómovia vyzvali splnomocnenca vlády. V Bystrici si to rozdali v šachu
Zdroj: TASR

Mladým Rómom zo šachového klubu Hrochotskí jazdci sa partie s rovesníkmi na majstrovstvách Slovenska mládeže zdali už primalé, preto sa rozhodli zmerať si sily s dospelým a na šachový duel vyzvali rovno splnomocnenca vlády pre rómske komunity Ábela Ravasza. Exhibícia sa uskutočnila v stredu v Banskej Bystrici a talentované rómske deti vyhrali 3:2. Rozhodujúci víťazný bod uhrala najmladšia, iba sedemročná Agátka Berková.

Ešte pred nezvyčajným duelom splnomocnenec priznal, že „šachové figúrky mu nie sú celkom cudzie a rád si zmeria sily so šikovnými deťmi“. Výzvu prijal a rozdal si to s päťčlenným družstvom mladých hráčov, ktorí trénujú pri Šachovom klube Junior Banská Bystrica.

Ako informoval Zdeněk Gregor, o stredajšiu simultánku bol veľký divácky záujem a všetci s napätím sledovali zaujímavý a veľmi vyrovnaný súboj až do konca.

„Deti pána splnomocnenca potrápili. On vyhral pekne dve partie. Agátka začínala trochu rozpačito, ale potom tam urobila peknú kombináciu a učebnicovým spôsobom sa prepracovala k zlepšeniu pozície. Získala prevahu a podarilo sa jej partiu doviesť do víťazného konca,“ priblížil Gregor.

Ako pripomenuli zástupcovia Slovenského šachového zväzu, odkedy v Hrochoti začal tréner Milan Berko rozvíjať viacero aktivít, vrátane šachového klubu, došlo k mnohým pozitívnym zmenám. Nielen šachisti, ale deti a mládež vôbec, sa zlepšili po výchovnej stránke a tiež v edukatívnej oblasti. Založili klub s názvom Hrochotskí jazdci, ktorý pomenovaním čiastočne pripomína americký film Jazdci z Bronxu. Ten rozpráva príbeh o pozitívnych dosahoch zavedenia šachu v základných školách v amerických černošských getách. Deti neskôr začali trénovať aj priamo v Banskej Bystrici pod vedením člena Výkonného výboru Slovenského šachového zväzu Zdeňka Gregora.

Čítajte tiež:

VIDEO: Bystrica sa stala Európskym mestom športu. Zábery, ktoré hovoria za všetko!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM