Jakub Forgács Iné športy

Mladé talenty dostanú v Bystrici príležitosť. Nový tím biatlonistov aj s podporou Kuzminovej

Alarmujúca výsledková situácia si vyžiadala radikálny krok. Pod Urpínom vznikne tím mladých biatlonistov. Názor Nasti Kuzminovej hovorí za všetko.

Ilustračný obrázok k článku Mladé talenty dostanú v Bystrici príležitosť. Nový tím biatlonistov aj s podporou Kuzminovej
Zdroj: TASR

Vojenskom športovom centre (VŠC) Banská Bystrica rozbiehajú ďalší nový mládežnícky projekt. V rámci už zriadeného celku #DuklaFutureTeam sa rozhodli v tomto armádnom stredisku venovať pozornosť biatlonu, teda najúspešnejšiemu zimnému olympijskému športu na Slovensku. Dôvodom pre vypracovanie a realizáciu tohto projektu je alarmujúca výsledková situácia v mládežníckom biatlone, ktorá ma priamy dosah na budovanie nových olympijských tímov v mužských a ženských kategóriách.

Pre talentovanú mládež

„V biatlone sme boli kedysi veľmi úspešní. Chceme teda vytvoriť pozíciu, aby úspechy v tomto športe neboli ojedinelé. Otvorili sme vrcholové mládežnícke stredisko a teraz ho rozširujeme o biatlon. Talentovanej mládeži by mali odovzdať skúsenosti špičkoví športovci vo svojich odvetviach. Verím, že tomu tak bude aj pri tomto najnovšom projekte,“ uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica Richard Galovič.

Mládežnícky biatlonový tím budú viesť traja tréneri. Pozíciu hlavného kouča zastáva bývalá úspešná biatlonistka, vicemajsterka sveta z roku 1999 Martina Halinárová. Streľbu má mať pod dohľadom bývalý majster Európy v športovej streľbe Zoltán Baláž a konzultantom pre bežeckú časť na lyžiach bude úspešný niekdajší slovenský reprezentant v bežeckom lyžovaní Ivan Bátory.

„Nie sme prví, ktorí oslovili pri výchove mládeže a zriadení takéhoto tímu špičkových športovcov. Myslíme si, že sa to musí odzrkadliť v budúcnosti, keď z mladých pretekárov vyrastú úspešní seniorskí reprezentanti. Biatlon je len malou lastovičkou, ktorú spúšťame a predstavujeme. Veríme, že prídu aj ďalšie, teda na rad sa dostanú aj iné športy,“ objasnil zámer nového projektu nový riaditeľ odboru športu v armádnej Dukle Jozef Gönci.

Kuzminová zámer ocenila

Do biatlonového #DuklaFutureTeam-u majú zaradiť talentovaných biatlonistov vo veku 14 až 18 rokov. Vyberať ich budú spomínaní traja tréneri. Líderka Martina Halinárová sa novej úlohy neobáva: „Som rada, že nelichotivá situácia v mládežníckom biatlone, na ktorú som poukazovala sa bude riešiť týmto projektom. Určite pomôže nastávajúcej generácii. Naším cieľom je vychovať z detí riadneho reprezentanta. Tínedžeri sú v najproblémovejšom veku, ktorý treba zachytiť. Preto som uvítala, že sa ku mne pridali muži – tréneri. Mladých biatlonistov treba naučiť aj životospráve. Ak sa chcú podobať Nasti Kuzminovej, musia na sebe pracovať a vidieť, stretávať sa s týmito top športovcami. Počas tréningov na Dukle takúto príležitosť dostanú,“ povedala.

Mládežnícky biatlonový projekt uvítala aj slovenská dvojnásobná zlatá olympijská medailistka Anastasia Kuzminová. Zúčastnila sa na štvrtkovej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici a osobne podporila tento nový tím na čele s Martinou Halinárovou.

„Vedela som o tejto myšlienke. Tvorila sa už dlhší čas a podporovala som ju. Uvidíme, či sme sa vydali správnou cestou. Teraz sa môžeme iba domnievať, že by to mohlo vyjsť. Martina Halinárová je odborníčka, navyše dostala do tímu kvalitných ľudí na streleckú a bežeckú stránku. Ja som prešla k biatlonu až v pätnástich rokoch, dovtedy som sa venovala behu na lyžiach. Vždy som bola za to, aby sa dieťa najprv naučilo bežkovať a potom nabralo streleckú skúsenosť. Základ v bežeckom lyžovaní musí byť plnohodnotný. Takže podchytiť práve túto vekovú skupinu je dobrým zámerom,“ netajila Kuzminová.

Nasťa sa vrátila po materskej dovolenke do súťažného kolotoča. Už v piatok ôsmeho apríla odchádza na 25-dňové sústredenie na Kamčatku a potom absolvuje celú prípravu na novú sezónu so ženským reprezentačným biatlonovým družstvom. V pláne má nateraz absolvovať úvodné dva svetové poháre, majstrovstvá sveta a samozrejme aj svetový pohár v Južnej Kórei, kde budú v roku 2018 zimné olympijské hry.

Čítajte tiež:

Obrovský úspech cyklistu bystrickej Dukly: Tybor vyhral kráľovskú etapu najťažších pretekov Afriky!

Bystričanov podržali brankár aj produktívny Tománek: Do finále idú s jasným cieľom!

Barani pod Urpínom zdolali oceliarov: Bystrickí hokejisti vo finále!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM