Monika Obrtalová Rôzne

Mix daní môže zruinovať aj náš kraj

Vládou schválený návrh ministerstva financií na zmenu financovania samospráv z podielu na dani z príjmov fyzických osôb na podiel na viacerých daniach je podľa predsedov samosprávnych krajov len nástrojom, ako pripraviť samosprávu a ľudí v regiónoch

Na stretnutí sa zúčastnili predsedovia Banskobystrického, Košického, Žilinského a Nitrianskeho samosprávneho kraja Vladimír Maňka, Zdenko Trebuľa, Juraj Blanár a Milan Belica s tým, že po schválení návrhu by kraje museli po desiatich rokov od svojho vzniku bojovať o holú existenciu. „V roku 2012 by kraje hospodárili s rozpočtami zníženými o 62 miliónov eur. To prinesie nielen zvyšovanie poplatkov v domovoch sociálnych služieb a školských jedálňach, úpravu cestovného v prímestských autobusoch, neopravené cesty, vyššiu daň z motorových vozidiel, ale hrozí aj zastavenie spolufinancovanie projektov z európskych fondov,“ uvádzajú vo vyhlásení z dnešného stretnutia. Návrh nového modelu financovania samospráv, ktorý už po schválení vo vláde smeruje do Národnej rady SR, žiadajú predsedovia krajov stiahnuť z legislatívneho procesu a žiadajú o seriózny a odborný dialóg. Pripomínajú, že návrhu nepredchádzalo akékoľvek posúdenie dopadov, čo je v Európe neštandardný a aj nebezpečný postup.

Podľa nich súčasná vláda s nimi nedostatočne komunikuje a neberie ich za partnerov. Ako uviedol Blanár, s premiérkou sa pracovne stretli len raz, krátko po jej zvolení, s ministrom financií ani raz. „Ak nás vláda nebude brať vážne, budeme musieť ísť do Bruselu a poukázať na to, že sa tu porušuje európska charta samosprávy. Môže to skončiť aj podaním na európsky súd, kde sa budeme dovolávať svojich práv. To však nechceme,“ dodal Blanár. Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Belica zdôraznil, že problémom nie je ani tak model financovania samospráv podielom z takzvaného mixu daní, ale navrhnutý objem prostriedkov, respektíve výška podielu. Namiesto navrhovaných necelých 13 percent by podľa neho mali obce a kraje dostávať okolo 25 percent, keďže taká je v Európe priemerná participácia samospráv na verejných zdrojoch. „Podľa môjho názoru by bol absolútne spravodlivý model taký, že by sa nejakou konštantou delil štátny rozpočet. Napríklad 25 percent by z objemu celého rozpočtu dostávali samosprávy a ostatné by patrilo štátu. Ale táto konštanta by bola držaná. Boli by nastavené presné pravidlá hry a dalo by sa finančne plánovať,“ dodal Belica.

V súčasnosti sú samosprávy štátom financované z podielu na dani z príjmov fyzických osôb, konkrétne v pomere 70,3 percenta pre obce a mestá a 23,5 percenta pre kraje. Podľa nového systému majú obce a mestá dostávať 9,72 percenta a kraje 3,25 percenta z výnosov z dane z príjmov právnických osôb, dane z príjmov fyzických osôb, DPH a spotrebných daní. Celý výnos aj určovanie sadzieb dane z nehnuteľností má zostať mestám a obciam, výnos a určovanie sadzieb dane z motorových vozidiel krajom.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM