Jakub Forgács Samospráva

Minister Bakossku nezrušil, bystrickí poslanci sú zaskočení: Nevedia, o čom majú rokovať

Chaos okolo zrušenia Základnej školy Jána Bakossa v Banskej Bystrici naberá na obrátkach. Minister školstva Peter Pellegrini potvrdil, že šanca na udelenie výnimky a teda aj jej zrušenie, sa začína rovnať nule. Banskobystrickí poslanci však práve o jej vyradení mali rokovať. Teraz sú zaskočení...

Ilustračný obrázok k článku Minister Bakossku nezrušil, bystrickí poslanci sú zaskočení: Nevedia, o čom majú rokovať
Zdroj: TASR

Do začiatku školského roka zostávajú necelé tri týždne a rodičia detí, učitelia, ale ani samotní mestskí poslanci, ktorí školu zrušili z ekonomických dôvodov, dnes nevedia, či jedna z najstarších škôl v centre mesta s 250 žiakmi otvorí 2. septembra svoje brány.

Nevedia, o čom rokovať

Minister školstva Peter Pellegrini v pondelok potvrdil, že šanca na udelenie výnimky, ktorou by došlo k zrušeniu tejto ZŠ už k termínu 1. septembra, sa začína rovnať nule, a to pre chýbajúce podklady na vyradenie ZŠ zo siete škôl a školských zariadení. Mestskí poslanci aj napriek tomu majú v piatok mimoriadne zasadnúť a schváliť všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým školu zrušia.

Zaskočený z celej situácie je aj mestský poslanec Milan Lichý, ktorý bol proti zrušeniu školy. „Na prijatie VZN o vyradení školy je potrebná trojpätinová väčšina hlasov poslancov. Z formulácie VZN je však zrejmé, že podmienkou na jej zrušenie je súhlas ministerstva školstva a ten nemáme,“ konštatoval. On, ale ani ostatní poslanci, ktorí boli oslovení, nevedia, o čom teda v piatok majú rozhodovať.

Podľa poslancov banskobystrický magistrát, ktorý navrhol zrušenie školy, dostal list z ministerstva školstva, ktoré mu oznámilo, že do 13. augusta, do dnešného dňa, prerušuje konanie o vyradení tejto ZŠ zo siete školských zariadení pre chýbajúce podklady. Tým je napríklad aj stanovisko Rady školy.

Mestský úrad sa odmietol vyjadriť

Mestský úrad v Banskej Bystrici sa dnes odmietol vyjadriť k tejto téme. Hovorkyňa primátora Martina Kanisová uviedla, že všetky informácie sa médiá dozvedia v piatok, keď sa uskutoční mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva.

O zrušení ZŠ Jána Bakossa rozhodli v máji mestskí poslanci. Z 31-členného poslaneckého zboru hlasovalo „za“ iba 13 poslancov, v tej chvíli však väčšina v rokovacej sále.

Po ich uznesení spustili rodičia a učitelia školy petičnú akciu proti zániku školy, ktorú do dnešného dňa podpísalo vyše 10 000 Bansko­bystričanov. Takú podporu obyvateľov mesta pod Urpínom doteraz nemala žiadna petícia. Hoci rodičia a učitelia neuspeli na prokuratúre s protestom, poslednú šancu videli v rozhodnutí ministerstva školstva.

Riaditeľka: Konečne zvíťazil zdravý rozum

Podľa riaditeľky tejto ZŠ Margity Karakovej, konečne zvíťazil zdravý rozum. „Verili sme, že pán minister rozhodne v prospech nás a že sa 2. septembra stretneme na slávnostnom otvorení školského roka 2014/2015,“ reagovalo vedenie ZŠ Jána Bakossa.

„Nechceme len zachrániť túto najbezpečnejšiu školu v meste, ktorá je v záplave zelene, ale dať jej aj trvalú perspektívu na prospech detí a obyvateľov,“ zdôraznil jeden z rodičov a priateľov školy Juraj Kútik. Ako pripomenul, oni sami ako rodičia, navrhujú mestu jednu z alternatív ako riešiť ich školu do budúcna.

„Na ZŠ Jána Bakossa je možné otvoriť samostatné krídlo pre novozriadenú štátnu škôlku, čím by sa riešil nedostatok miest v škôlkach, keďže asi 160 žiadateľov nebolo pokrytých v tomto roku. Mnohí rodičia nemajú peniaze na súkromné škôlky, ktoré by ich stáli od 280 do 300 eur mesačne,“ vysvetlil Kútik.

„Našu ZŠ navštevujú aj deti z okrajových častí mesta. Tu platí normatív ministerstva školstva, ktorý hovorí o dostupnosti základného školstva maximálne do šesť kilometrov. Ak by školu zrušili, deti napríklad z Jakuba alebo Uľanky by do ostatných banskobystrických škôl dochádzali sedem až desať kilometrov. V prípade Harmaneckej doliny ešte viac. Stále tvrdíme, že k poklesu žiakov na našej ZŠ nedochádza, naopak, ich počet rastie. V školskom roku 2011/12 školu navštevovalo 228 žiakov, v roku 2013/14 je to 259 žiakov. Neobstojí ani argument mesta o vysokých nákladoch na žiaka. Ekonomická analýza súdnej audítorky preukázala, že mesto sumou 2 400 eur zavádza. V skutočnosti je to 1 897 eur na jedného žiaka, čo je na úrovni priemerného stavu nákladov ostatných ZŠ,“ dodal Kútik.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM