Aktualizované Správy

MIMORIADNA SPRÁVA: SAD Zvolen v reakcii na spor s BBSK ruší všetky prímestské spoje

Ako informoval predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny, výnimku budú tvoriť len linky, ktoré premávajú na základe tzv. osobitných zmlúv, uzavretých s jednotlivými samosprávami či podnikmi.

Ilustračný obrázok k článku MIMORIADNA SPRÁVA: SAD Zvolen v reakcii na spor s BBSK ruší všetky prímestské spoje
4
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen nebude od soboty (25. 1.) premávať na prímestských linkách, ktoré zabezpečuje pre Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Rozhodlo o tom vo štvrtok mimoriadne predstavenstvo spoločnosti. Je to reakcia na dlhodobý spor s vedením samosprávneho kraja o financovanie prímestských spojov.

Ako informoval predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny, výnimku budú tvoriť len linky, ktoré premávajú na základe tzv. osobitných zmlúv, uzavretých s jednotlivými samosprávami či podnikmi. Znamená to, že od soboty do odvolania nebude jazdiť asi 120 spojov stoviek liniek na väčšine územia Banskobystric­kého kraja.

Rozhodnutie bolo prijaté po tom, ako BBSK podal podanie na súd o zrušenie tzv. Kotlebových dodatkov, ktoré umožňujú SAD účtovať BBSK určité mesačné zálohové platby a s týmto podaním na súde samosprávny kraj aj uspel. BBSK tvrdí, že do politiky cenotvorby SAD nevidel, a preto chcel tento proces urobiť transparentnejším.

Predseda BBSK Ján Lunter považuje tento krok SAD Zvolen za hrubé vydieranie. „Ľudia predsa potrebujú chodiť do nemocníc a vôbec za všetkým tým, čo k životu potrebujú,“ povedal TASR.

Neverí, že k zastaveniu premávky autobusových spojov dôjde a že zástupcovia SAD Zvolen neprídu na piatkové (24. 1.) rokovanie, na ktoré ich predseda pozval.

Podľa neho zálohové platby dopravcovi stále platia. „V januári sme však od nich dostali ultimatívnu žiadosť o zaplatenie dvojnásobnej sumy oproti tej, ktorú sme platili doteraz, čo považujem za vydieranie,“ priblížil. Ako dodal, veci podobného druhu sa v slušných krajinách riešia za stolom bez toho, aby si ktokoľvek bral za rukojemníkov občanov.

Čo sa týka tzv. Kotlebových dodatkov a ich napadnutia na súde, podľa Luntera boli podpísané v rozpore s nariadením Rady Európy. „Rozpor bol najmä v dĺžke poskytovaných služieb,“ pripomenul.

Foto: ilustračné

Autobusy SAD Zvolen - ilustračné
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM