Jaroslav Dodok Rôzne

Milé prekvapenie v uliciach Bystrice: Deťom z onkológie pomáhajú aj malí dobrovoľníci FOTO

Všimli ste si ich tiež? Dobrovoľníkov s pokladničkami a žltými narcismi môžete stretnúť aj v našom meste. Boli sme sa pozrieť, ako vyzerá zbierka v centre a kto všetko pomáha onkologickým pacientom. Dozvedeli sme sa aj, s čím všetkým sa už dobrovoľníci stretli.

Ilustračný obrázok k článku Milé prekvapenie v uliciach Bystrice: Deťom z onkológie pomáhajú aj malí dobrovoľníci FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

V piatok ráno odštartoval jubilejný 20. ročník verejno-prospešnej zbierky, ktorú organizuje Liga proti rakovine aj v Banskej Bystrici. Už po ceste od parku pod Pamätníkom SNP na námestie, nás zastavilo asi šesť dobrovoľníkov. Všetci boli pozitívne naladení a úsmevom na tvári. "Chceme pomáhať onkologicky chorým ľuďom, chceme pre nich niečo spraviť,“ hovoria prví študenti, ktorých stretávame. V uliciach Banskej Bystrice majú i spolužiakov, pretože do zbierky sa zapojila aj ich škola.

Zatiaľ menší záujem

"Určite je to nesmierna pomoc, či samotným pacientom alebo ich rodinám. V tomto roku však vidíme pokles záujmu. Je menší ako minulý rok, snáď sa to poobede polepší,“ hodnotí prvé hodiny zbierky členka miestnej skupiny Ligy proti rakovine Dana Kyjanicová.

Mrzí ju, že niektorí ľudia zbierku ignorujú a stánky obchádzajú. Príčinou môže byť veľký počet zbierok, ktoré sa počas roka konajú. Na druhej strane preto ľudí chápe. Aké je to byť onkologickým pacientom, si však vyskúšala aj na vlastnej koži. "Viem o čom to je. Mali sme to aj v rodine, máme to v rodine a ja som v súčasnosti vyliečený onkologický pacient. Takže v takejto pomoci vidím skutočne veľký zmysel,“ hovorí o svojej skúsenosti.

Napriek slabšiemu záujmu však veľkú nádej vkladá do dobrovoľníkov, vďaka ktorým sa táto akcia môže uskutočniť. "Zbierku berú veľmi pozitívne. Mali sme tu aj skautov aj malých chlapčekov, ktorí sa doslova tešili na to, že môžu pomáhať.“ Malých pomocníkov sme si na námestí všimli okamžite aj my. Martinko (5) s Mirkom (7) nám aj pekne zapózovali. Chvíľu sa nevedeli dohodnúť, kto bude niesť krabičku, napokon sa zhodli, že si ju budú striedať.

Dobrovoľníkov čakalo prekvapenie

Dobrý pocit z akcie majú aj študenti z Gymnázia Andreja Sládkoviča a z Gymnázia Mikuláša Kováča. "Reakcie sú zatiaľ pozitívne. Nemáme žiadnu zlú skúsenosť. Stalo sa nám dokonca, že šofér vyskočil z auta, aby nám mohol prispieť, čo nás poriadne prekvapilo,“ povedal nám Lukáš (16). Dve dievčatá zo strednej odbornej školy na Školskej 7, sú vraj na akcii povinne. Myšlienka ich nijako výnimočne nenadchla.

Do dnešnej zbierky sú zapojené stredné aj základné školy, skauti či iní dobrovoľníci. V uliciach Banskej Bystrice ich určite neprehliadnete, na sebe majú zelené tričká s nápisom Liga proti rakovine.

Zaujímalo nás taktiež, prečo ľudia na zbierku prispievajú. "Chcela by som pomôcť a robiť to každý rok. Beriem to už ako samozrejmosť. Mala som takéto ochorenie aj v rodine, konkrétne u mojej mami. Myslím si, že je to jedna z takých spoľahlivejších organizácii a že peniaze nejdú do stratena,“ povedala nám Bystričanka Máška (27).

Poslednú dvojicu dobrovoľníkov sa rozhodneme preveriť. Dievčatá sa pýtame či majú povinné označenie. Pohotovo nám odpovedajú a ukazujú na tričko i šerpu, kde sa nachádza číslo dobrovoľníka. Ponúknu sa, že nám ukážu aj potvrdenie, ktoré nosia so sebou. "Či máme povolenie, zaujíma predovšetkým dôchodcov. Nerobí nám problém, ukázať ho, robíme predsa dobrú vec,“ dodali na záver. Pokladničky sú prelepené ochrannými nálepkami, všetko teda sedí. S dievčatami sme dlho nepostáli, len čo nám odpovedali na otázky, išli v plnom nasadení dobrovoľníčiť ďa­lej.

Pozrite si, ako prebiehajú zbierky ku Dňu narcisov v uliciach Banskej Bystrice v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Prekonal vážnu operáciu nádoru, teraz chce pomôcť… Vstupná hala Rooseveltky ožije farbami

Jedinečná príležitosť pre Bystričanov: Najrýchlejší získajú knihu o cennostiach mesta úplne zadarmo!

FOTO: Ako Bystrica prežíva Deň narcisov?
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM