Jakub Forgács Rôzne Správy

Miesto, ktoré sa stalo oázou pokoja: Boli ste už v lete na Kališti? FOTO

Obec, ktorú postihla krutá nacistická pomsta, nikdy nevstala z popola. Vybrali sme sa na Kalište.

Ilustračný obrázok k článku Miesto, ktoré sa stalo oázou pokoja: Boli ste už v lete na Kališti? FOTO
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Kalište je jedinou obcou, ktorú počas vojny vypálili nacisti a už sa nedočkala obnovy. V kopcoch nad Balážmi teraz leží ako spomienka na hrôzy vojny, z ktorých sa nikdy nespamätala. Iba nedávno sa tu konala pietna spomienka pri príležitosti 76. výročia vypálenia obce.

Vypálené nacistami

18. marca 1945 v skorých ranných hodinách 300 nemeckých vojakov obkľúčilo južný a východný okraj osady a ostreľovalo hlavnú cestu, ktorá bola ako jediná pre vysoký sneh schodná. Šesť ľudí zastrelili priamo na mieste, deviatich upálili zaživa v domoch, ktoré začali nacisti zapaľovať. Skupina 15 dospelých mužov, ktorá bola zajatá, bola neskôr postrieľaná v neďalekej Moštenici. Zo 42 domov ostalo len šesť, avšak po oslobodení sa už život do tejto obce nevrátil.

Nevstalo z popola

Kalište sa stalo jedinou obcou, ktorá po vojne nikdy nebola obnovená a nevstala z popola. Aj preto sa stala symbolom všetkých vypálených obcí na Slovensku a každoročne sa tam koná spomienkový pietny akt.

Dnes je Kalište národnou kultúrnou pamiatkou v správe Múzea SNP. Hoci ľudia do vypálenej dediny už neprišli žiť, aspoň symbolicky sa tam život vrátil. V Kališti bol totiž vysadený Sad života pozostávajúci zo 105 ovocných stromov – jeden za každú vypálenú dedinu v SR.

Ďalšie aktuálne správy

My sme sa na Kalište vybrali počas letného dňa na bicykli z Balážov. Vedú sem však turistické a cyklistické trasy aj z Donovál, Podkoníc či Moštenice. Vybrať sa sem tak môžete aj v rámci túry s rodinou či priateľmi.

Zábery Kališťa v lete si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Kalište v lete, tip na túru pri Bystrici
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM