Jakub Forgács Správy

Mesto v reakcii na kritiku Bystričanov: Kosiť sa bude aj s novou technikou za desaťtisíce eur

S príchodom jari bujnie tráva na banskobystrických sídliskách. O jej kosenie sa budú pod dohľadom polície starať dokonca aj odsúdení. A k dispozícii im budú aj nové stroje. Koľko do nich mesto investovalo?

Ilustračný obrázok k článku Mesto v reakcii na kritiku Bystričanov: Kosiť sa bude aj s novou technikou za desaťtisíce eur
Zdroj: TASR

Mesto pod Urpínom v týchto dňoch skrášľujú obyvatelia, ktorí v rámci každoročnej celomestskej upratovacej akcie Za krajšie mesto čistia trávniky v okolí panelákov a zbavujú rastlinného a komunálneho odpadu. O pekný vzhľad mesta sa však na jar starajú najmä zamestnanci mestskej príspevkovej organizácie Záhradnícke a rekreačné služby mesta (ZAaRES) a dokonca i väzni. Banská Bystrica v týchto dňoch začína s jarným kosením.

„V predchádzajúcom roku sme pri kosení zožali kritiku od obyvateľov, aj keď sa domnievam, že v istých chvíľach nie celkom oprávnene, zobrali sme si to k srdcu. Máme novú techniku a myslím, že túto sezónu zvládneme skôr a lepšie. Verím, že obyvatelia budú spokojní,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

ZAaRES začali s prípravami už vo februári kontrolou technického stavu kosačiek a opravami pokazených strojov. Počas marca mestská organizácia investovala do nákupu novej techniky 55 000 eur. Ďalších 45 000 eur plánuje investovať v najbližšom období.

O poriadok v meste sa na základe dohody medzi ZAaRES a Ústavom na výkon trestu odňatia slobody v Kráľovej, Banská Bystrica starajú aj odsúdení. Pomáhajú pri hrabaní lístia, kosení trávy, či iných sezónnych a komunálnych prácach.

Na väzňov odsúdených za krádež či neplnenie si vyživovacej povinnosti dohliadajú príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže a tiež pravidelné hliadky mestskej polície.

Čítajte tiež:

Veľké upratovanie pod Urpínom oslavuje jubileum: Do čistenia Bystrice sa zapojí aj vedenia mesta, tu je harmonogram!

Žiaci sa budú učiť vskutku netradične. Pri Bystrici vyrastá záhrada, aká sa len tak nevidí a nielen to!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM