Jakub Forgács Rôzne

Mesto sa chystá udeľovať najvyššie ocenenia: Nominovať bystrické osobnosti môžete aj vy!

Sú udeľované každoročne a ocenení sa vďaka nim tešia verejnej priazni. Ceny mesta a primátora budú mať už čoskoro opäť svojich kandidátov. Bystričania však ešte stále môžu zasielať návrhy.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa chystá udeľovať najvyššie ocenenia: Nominovať bystrické osobnosti môžete aj vy!
Zdroj: TASR

„Cena mesta a cena primátora sú najvyššie ocenenia samosprávy, ktoré každoročne udeľuje mestské zastupiteľstvo a primátor mesta nominovaným za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky vo vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej a verejnoprospešnej činnosti,“ informovala hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová. Ako doplnila, udeľuje sa tiež za činnosť osôb, ktoré sa významným spôsobom pričinili o hospodársky, kultúrny a športový rozvoj mesta, jeho propagáciu v zahraničí, alebo za záchranu ľudských životov, majetku mesta a jeho občanov.

Prestížne ocenenia si podľa hovorkyne laureáti prevezmú z rúk primátora Banskej Bystrice. „Slávnostnému ceremoniálu však predchádzajú návrhy verejnosti. Jednotlivcov, kolektívy, skupiny osôb, inštitúcie a právnické osoby možno navrhnúť do 15. januára 2015. Každoročne býva mozaika držiteľov ocenení rôznorodá,“ pokračovala Sekerešová so slovami, že ju tvoria ľudia, ktorí zviditeľnili mesto pod Urpínom a svojimi celoživotnými aktivitami sú inšpiráciou pre ostatných obyvateľov Banskej Bystrice v najrozličnejších oblastiach spoločenského života.

„Cena mesta sa udeľuje pri príležitosti významných jubileí a výročí nominantom s trvalým pobytom v Slovenskej republike. O jej udelení rozhodujú poslanci mestského zastupiteľstva. pôsobením v meste pod Urpínom zaslúžil o šírenie jeho dobrého mena,“ povedala hovorkyňa. Ako doplnila, kandidátov z predložených návrhov vyberá primátor mesta.

Z návrhov na udelenie ocenení by malo byť zrejmé:

  • typ verejného ocenenia (Cena mesta alebo Cena primátora)
  • meno, priezvisko a titul kandidáta
  • oblasť, za ktorú sa ocenenie navrhuje
  • detailné zdôvodnenie návrhu
  • kontaktné údaje navrhovaného a navrhovateľa (adresa, tel., email…)

Kompletné návrhy treba zaslať do 15. januára 2015. Možno ich odovzdať osobne na mestskom úrade, poslať poštou na adresu: Mestský úrad, Československej armády 26, 974 01 Banská Bystrica alebo využiť emailový kontakt: martina.brisudova@banskabystrica.sk.

Obálku je potrebné označiť Cena mesta alebo Cena primátora. V roku 2014 si ocenenia prevzalo desať jednotlivcov a tri kolektívy. Dejiskom slávnostného odovzdávania cien boli historické radničné priestory na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM