Jakub Forgács Správy

Medzinárodný úspech bystrického laboratória: Zabodovalo v súvislosti s koronavírusom

Medzinárodného porovnania sa zúčastnilo aj Oddelenie lekárskej mikrobiológie RÚVZ Banská Bystrica. Čo sa úspešnosti týka, bolo stopercentné.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný úspech bystrického laboratória: Zabodovalo v súvislosti s koronavírusom
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Viac ako stovka laboratórií z Európy sa v máji a v septembri 2020 zapojila v rámci externej kontroly kvality do medzilaboratórneho porovnávacieho testu na zistenie prítomnosti nukleovej kyseliny koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

Analýza sady vzoriek

„Medzinárodného porovnania organizovaného spoločnosťou Labquality Oy, Fínsko (Helsinky) sa zúčastnilo aj Oddelenie lekárskej mikrobiológie RÚVZ Banská Bystrica. V procese externej kontroly kvality medicínske laboratórium preukazuje nadväznosť svojich výsledkov merania jednotlivých parametrov na medzinárodné štandardy,“ zdôraznil aj vedúci Oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ Jozef Strhársky.

Dodal, že externá kontrola kvality spočíva v analýze špeciálnej testovacej sady vzoriek, ktoré sú spracované v rutinnej prevádzke, spolu s bežnými klinickými vzorkami.

100-percentné skóre

„V prvom kole externej kontroly kvality boli testované dve neznáme kontrolné vzorky, v druhom kole boli testované tri neznáme kontrolné vzorky. V oboch testovacích kolách naše pracovisko dosiahlo maximálne možné skóre –100 percent," zdôraznil Strhársky.

„Úspešným absolvovaním externej kontroly kvality sa potvrdila spôsobilosť laboratória RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici vykonávať stanovenie prítomnosti koronavírusu SARS-CoV-2 správne a súlade s medzinárodnými postupmi odporúčanými WHO,“ dodala Tolnayová so slovami, že výsledky vyšetrení tohto laboratória sú porovnateľné a akceptovateľné aj na medzinárodnej úrovni.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM