Jakub Forgács Kultúra

Medial Banana a pestrá škála umelcov: Voľné pódium v Bystrici láka aj NOVINKOU

Do projektu, ktorý dáva priestor hlavne umelcom s vlastnou autorskou tvorbou i autorskými úpravami, sa tento rok prihlásilo 27 záujemcov. Z nich bolo vybraných 14.

Ilustračný obrázok k článku Medial Banana a pestrá škála umelcov: Voľné pódium v Bystrici láka aj NOVINKOU
1
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V rámci Banskobystrického kultúrneho leta nemôže v meste pod Urpínom chýbať obľúbený hudobný festival Voľné pódium 2023. Trojdňové podujatie otvorí brány pre návštevníkov už tento týždeň. Lokálne kapely, interpreti a hudobníci sa predstavia na Námestí SNP od 4. do 6. augusta 2023. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora.

Prvýkrát s rapermi

Do projektu, ktorý dáva priestor hlavne umelcom s vlastnou autorskou tvorbou i autorskými úpravami, sa tento rok prihlásilo 27 záujemcov. Z nich bolo vybraných 14, ktorých tvorbu môžu Banskobystričania a návštevníci mesta počuť na najkrajšom slovenskom námestí v prvý augustový víkend.

„Prvýkrát v histórii festivalu sa počas 4. ročníka predstaví hip-hopová crew, hudobné vydavateľstvo Cash sound records, ktoré pôsobí v Banskej Bystrici a našom regióne už niekoľko rokov. Na pódiu sa so svojimi vlastnými trackmi odprezentuje až päť raperov. Fanúšikovia tohto žánru sa v piatok, 4. augusta o 21.15 hod. majú na čo tešiť. Program bude opäť žánrovo pestrý a každý si príde na svoje. Piatkový program otvorí napríklad gitarista, ktorý sa venuje štýlu fingerstyle, Radovan Uhler. Alternatívna kapela Éter zasa predstaví svoju tvorbu, ktorú nazýva atmosféricko-teatrálno-nežnou,“ priblížila program Voľného pódia Zuzana Chrenková Srncová, garantka podujatia a programová pracovníčka referátu Robotníckeho domu v Banskej Bystrici.

Súčasťou tohtoročného festivalu bude aj alternatívny rock a pop, hard rock, folk, dance rock a dokonca idžez. Priestor dostanú najmä hudobné skupiny pôsobiace v Banskej Bystrici a okolí. Predstaví sa známa kapela Adalbert, Rado One, Škridle, a tiež seXy papučky, ktoré sú známe pod názvom Unisex. Na banskobystrickom námestí zahrá aj hardrocková kapela Elis, ďalej gitarista Miloš Kondáč, Roman Buhovecký a rodinná kapela Dovalovci. Trojdňový festival už tradične uzavrú koncerty známych slovenských kapiel. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť na multižánrovú skupinu Darkness Positive, ktorej tvorba vychádza z džezu. Voľné pódium ukončí, v nedeľu večer, ikona slovenského reggae, Medial Banana.

Kompletný program podujatia nájdete v priloženej galérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Voľné pódium láka na kvalitnú hudobnú produkciu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM