Jakub Forgács Správy

Malí Bystričania pôjdu do krajšieho. Nového šatu sa dočkajú ďalšie materské školy

Mesto chce dokončiť práce na škôlkach v Sásovej, ktoré odštartovali minulý rok. Krajšiu škôlku budú mať aj deti z Uhliska.

Ilustračný obrázok k článku Malí Bystričania pôjdu do krajšieho. Nového šatu sa dočkajú ďalšie materské školy
2
Galéria

Mesto Banská Bystrica sa pokračuje v rekonštrukciách materských škôl. „Práce na materských školách Karpatská a Strážovská sa minulý rok skomplikovali z dôvodu pochybenia v procese externého verejného obstarávania. V súčasnosti sú preto hotové len dva pavilóny, jeden na Strážovskej a druhý Karpatskej ulici. Po dohode s rodičmi sa do škôlky na Strážovskú ulicu budúci mesiac vrátia štyri triedy škôlkarov, ktorí boli dočasne umiestnení v Materskej škole Tatranská.“ uviedla hovorkyňa primátora Dominika Mojžišová.

„Od 2. mája budú niektoré deti z MŠ Strážovská opäť vo svojej škôlke. Nové priestory jedného pavilónu sú plne pripravené. Výhodou je nielen viac priestoru či lepšia dostupnosť, ale najmä to, že deti budú môcť využívať zabezpečený vonkajší areál a všetky pomôcky bez obmedzení,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Ako ďalej uviedla Mojžišová, v škôlke sa uskutočnila aj dôkladná hygienická kontrola, ktorá potvrdila nezávadnosť vody i funkčnosť kuchynských priestorov. Opätovne teda môže byť spustený hospodársky pavilón. Na základe požiadaviek rodičov mesto zabezpečí aj vstupnú bránu k škôlke zo strany od potravín, aby v budúcnosti deti nemuseli chodiť okolo staveniska. V ďalších prácach by sa malo pokračovať už v septembri.

V lete sa začne čulý ruch aj v Materskej škole na Ulici 9. mája. Túto päťtriednu škôlku navštevuje približne 100 detí. Stavba bude koncom apríla odovzdaná zhotoviteľom, no deti budú do konca júna v súčasných priestoroch. Od augusta 2019 až do ukončenia stavebných prác budú dočasne navštevovať zrekonštruovanú Materskú školu na Lúčkach.

„Mesto získalo pre škôlku príspevok na zníženie energetickej náročnosti verejných budov, ktorý predstavuje po verejnom obstarávaní sumu takmer 177 000 eur s DPH. V rámci tohto projektu bude zateplený obvodový plášť i strecha, vymenia sa otvorové konštrukcie aj svietidlá a nainštalované budú aj slnečné kolektory,“ pokračovala Mojžišová.

„Rozšírenie kapacity materskej školy sa bude realizovať prístavbou k existujúcemu objektu a rekonštrukciou ostatných priestorov. Po verejnom obstarávaní je hodnota druhého príspevku projektu takmer 432 000 eur s DPH. V zníženom suteréne budú umiestnené priestory pre školské besiedky a využitý môže byť aj ako telocvičňa pre deti. Rozšírené budú tiež existujúce hygienické zariadenia, aby spĺňali požiadavky na nové počty detí,“ dodala Mojžišová so slovami, že zároveň budú celé priestory vymaľované a vymenia sa podlahy, obklady, umývadlá aj toalety. Kompletne zrekonštruované budú tiež rozvody elektrickej inštalácie.

V OBRAZOCH: Nového šatu sa dočkajú ďalšie materské školy
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM