Rôzne Správy

Má 2 cintoríny, 2 kulturáky aj letisko: Spoznávate známu obec pri Bystrici? FOTO

Dedina patrí do mikroregiónu Severné Podpoľanie a susedí s obcami Sebedín - Bečov, Dolná Mičiná, Lukavica, Hrochoť, Oravce a Dúbravica.

Ilustračný obrázok k článku Má 2 cintoríny, 2 kulturáky aj letisko: Spoznávate známu obec pri Bystrici? FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

Čerín a Čačín v Banskobystrickom okrese boli kedysi dve samostatné obce, a to až do roku 1976, keď sa spojili. Hoci je dnes oficiálne iba obec Čerín a Čačín existuje ako jej časť, s dovedna okolo 440 obyvateľmi, miestni i ľudia z okolia stále rozlišujú, čo je v Čeríne a čo v Čačíne. Majú dva domy smútku, dva cintoríny aj dva kultúrne domy.

S letiskom aj hydinovou farmou

Ako vraví starosta Čerína Pavel Kmeť, ktorý je vo funkcii už piate volebné obdobie, máloktorá obec sa môže pochváliť napríklad letiskom.

Poľné letisko v Čačíne s asfaltovou plochou, ktorým pri výcviku nepohrdnú ani záchranárske zložky, vybudovali ešte v roku 1983. V areáli niekdajšieho družstva v Čačíne sú firmy, ktoré ponúkajú rôzne stolárske, pilčícke či klampiarske práce, alebo autoslužby pre motoristov, je tam aj hydinová farma.

„Mladí od nás neodchádzajú, zostávajú tu alebo sa vracajú a domy zveľaďujú. Ne dedine je predsa len iný život a podmienky. Žijeme tu ako jedna rodina a držíme pokope,“ konštatoval Kmeť. Hoci časť Čačín skôr starne a nie je tam, kde stavať nové domy, iba ak kúpiť staré, Čerín ešte nejaké rezervy pozemkov na výstavbu má a v časti nazývanej nad Mlynom sa aj stavia.

Obec obnovuje

Čerín patrí do mikroregiónu Severné Podpoľanie, susedí s obcami Sebedín – Bečov, Dolná Mičiná, Lukavica, Hrochoť, Oravce a Dúbravica. Základnú školu pre ročníky jedna až štyri obec zrušila, má iba materskú školu (MŠ) s 23 deťmi, záujem bol však väčší. Chodia k nim deti z obcí Dúbravice, Oravce a nosia tam aj deti z Mičinej.

„V našom mikroregióne sú len tri MŠ. Do základných škôl chodia deti do ZŠ Hrochoť alebo do Banskej Bystrice. Náklady našej MŠ uberajú z nášho obecného rozpočtu, ktorý je okolo 100 000 eur ročne, viac než polovicu,“ zhodnotil starosta.

Napriek tomu sa obci s podporou eurofondov a ministerstva vnútra podarilo dva roky dozadu za 30 000 eur zrekonštruovať požiarnu zbrojnicu. V súčasnosti pracuje na obnove kultúrneho domu, kde sa už vymenili okná a čaká ju ešte obnova elektriny a stropy, čo chce pokryť z úveru.

Zábery z obce Čerín si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Zaujímavosti a krásy obce Čerín
9
Galéria
Zdroj: TASR /Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM