Jakub Forgács Správy

Lyžiari na Poľane IGNORUJÚ pravidlá: Mieria aj na CHRÁNENÉ územia, FOTO

Biosférická rezervácia Poľana prosí, aby návštevníci rešpektovali maloplošné chránené územia, kde je pohyb zakázaný, respektíve obmedzený len na značené turistické trasy.

Ilustračný obrázok k článku Lyžiari na Poľane IGNORUJÚ pravidlá: Mieria aj na CHRÁNENÉ územia, FOTO
3
Galéria

V poslednom období strážcovia prírody evidujú zvýšený pohyb lyžiarov v chránených územiach Poľany. Správa Chránenej krajinnej oblasti – Biosférickej rezervácie Poľana o tom informovala na sociálnej sieti so slovami, že rozprávková zasnežená krajina je veľké lákadlo, ale netreba zabúdať na pravidlá, ktoré pri pohybe v prírode platia.

Pozor na zákazy

Nejde pritom iba o pravidlá, týkajúce sa osobnej bezpečnosti, ale aj tie, ktoré vyžadujú ohľaduplnosť k prírode. „Ide o ochranu maloplošných chránených území, ktorá v zime platí viacnásobne. Najmä fauna potrebuje v zime oddych a pokoj. Zvieratá, stresované nevítanými návštevníkmi ,prichádzajú o životnú energiu, ktorú vynaložia na svoju záchranu pred votrelcami, a to môže mať až fatálne následky,“ píše sa na stránke.

Biosférická rezervácia preto prosí, aby návštevníci rešpektovali maloplošné chránené územia, kde je pohyb zakázaný, respektíve obmedzený len na značené turistické trasy. „Chránené územia sú v prírode ľahko poznateľné. Sú označené tabuľkami so štátnym znakom a popisom, ich hranice označujú dobre viditeľné červené pásy na kmeňoch stromov,“ upozorňuje.

Stále viac obľúbený skialpinizmus má svojich fanúšikov aj na Poľane. „Odporúčame však skialpinistom vyberať miesta mimo zákonnom chránených lokalít,“ dodáva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Poľana je atraktívna aj v zime
3
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM