Jakub Forgács Kultúra

Ľudová muzika, kroje aj tradičné dobroty. Na folklórnej hrude vystúpi vyše 700 účinkujúcich

Na Očovskú folklórnu hrudu zavítajú aj hostia z Českej republiky, Poľska a zo Srbska. Najviac ich však bude z Podpoľania.

Ilustračný obrázok k článku Ľudová muzika, kroje aj tradičné dobroty. Na folklórnej hrude vystúpi vyše 700 účinkujúcich
10
Galéria
Zdroj: TASR

S viac ako 700 účinkujúcimi, ktorých prevažnú časť tvoria podpolianske folklórne súbory a sólisti, sa už o necelé dva týždne uskutoční v Očovej v okrese Zvolen 16. ročník podujatia Očovská folklórna hruda.

„Prezentácia podpolianskeho folklóru je aj zámerom úvodného programu festivalu, ktorý bude v piatok, 9. augusta,“ povedal riaditeľ festivalu Pavel Holík. Prvý večer bude tiež venovaný choreografovi viacerých podpolianskych súborov Michalovi Majerovi.

„Tento rok bude jeden program venovaný aj Podpolianskym rozkazovačkám, ktoré boli vlani zapísané do národného Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva,“ priblížil ďalej Holík. Tento program bude ako hlavný v sobotu (10. 8.).

Výstava krojov aj škola tanca

Podľa organizátorov návštevníci by nemali obísť ani výstavu očovských krojov. V škole tanca sa tiež môžu sa naučiť základné motívy podpolianskeho tan­ca.

Na Očovskú folklórnu hrudu zavítajú aj hostia z Českej republiky, Poľska a zo Srbska.

Nedeľný galaprogram bude zmesou folklóru podpolianskych súborov a súborov z iných končín Slovenska, ako aj zahraničných hostí.

Lákadlami tradičné jedlá aj súťaž

Pre návštevníkov sú zaujímavé aj prezentácie remeselníkov v areáli Remeselného dvora. „Ľudia sa môžu priučiť vyšívaniu krivou ihlou, tkaniu kobercov, výrobe pletených košíkov,“ priblížil ďalej.

Nemenej príťažlivá je ponuka regionálnej gastronómie, kde sa priamo v salaši budú dať ochutnávať ovčie syry, variť sa bude miestna špecialita – bačovské halušky s urdou.

Počas celého festivalu sa koná prehliadka a tiež súťaž o najkrajšie priečelie a priedomie očovského domu.

V OBRAZOCH: Očovská folklórna hruda
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM