Správy

Po Očovej sa už 2 týždne prechádza medveď. Takto reagujú ochranári

Medveď si zrejme v obci hľadá potravu. Na toto "predstavenie" sa z okien rodinných domov pozerajú desiatky ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Po Očovej sa už 2 týždne prechádza medveď. Takto reagujú ochranári
Zdroj: TASR

O večerné divadlo majú už asi dva týždne postarané obyvatelia jednej z najfrekvento­vanejších ulíc v Očovej v okrese Zvolen. Pravidelne okolo desiatej tam totiž prichádza vedľajšou poľnou cestou asi stokilový medveď, ktorý si zrejme hľadá potravu. Na toto „predstavenie“ sa z okien rodinných domov pozerajú desiatky ľudí.

„Keď začnú brechať psy v okolí, vieme, že už ide. Ľudia sú hneď na oknách. Medveď chodí k stromom s ovocím, ktoré sú popri ceste. Už sa nám to ale zdá príliš nebezpečné, keďže pri križovatke je aj autobusová zastávka a večer a skoro ráno odtiaľ chodí veľa ľudí. Navyše ľudia, ktorí sa na medveďa chodia dívať, môžu pokrikmi vyvolať aj nejakú jeho nebezpečnú reakciu,“ povedal Ján Pohorelec, ktorý býva v dome hneď naproti ceste, po ktorej dravec večer prichádza.

Podľa iného obyvateľa dediny hneď niekoľko hnedých medveďov videli ľudia pri tamojšom letisku. „Chlap, ktorý bol dnes u nás, povedal, že medveďa, ktorý mohol mať aj 200 kilogramov, videl ráno na poli pri susednom Sebedíne,“ pripomenul Pohorelec. Obec už upovedomila ochranárov, ktorí sa boli pozrieť aj na mieste, kde zviera vídať.

Minulý týždeň sa uskutočnilo aj rokovanie pracovníkov Riaditeľstva Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR a pracovníkov ŠOP SR, Správy CHKO Poľana za účelom nadstavenia ďalších postupov ohľadom výskytu medveďa v Očovej. Na stretnutí bol dohodnutý postup, podľa ktorého sa má vykonávať intenzívny monitoring medveďa hnedého v obci vo večerných a nočných hodinách za účasti pracovníkov ŠOP SR, Správy CHKO Poľana s cieľom identifikovať, respektíve označiť problémového jedinca.

„V spolupráci s predstaviteľmi obce sa majú vymedziť takzvané „zóny ticha“, v ktorých bude zabezpečená minimalizácia pohybu obyvateľov v neskorých večerných a nočných hodinách. Toto odporúčanie bude vydané za účelom nerušeného riešenia situácie pracovníkmi ŠOP SR a zabezpečenia bezpečnosti obyvateľstva,“ uviedla pre TASR ŠOP SR. „V prípade potvrdenia antroporizikového správania identifikovaného jedinca sa príjmu primerané opatrenia na zabezpečenie ochrany obyvateľstva a vyriešenie situácie,“ pripomína ŠOP SR.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery medveďa, ktorého nedávno zachytil vodič medzi Hornou a Dolnou Mičinou!

V OBRAZOCH: Marekovi vbehol do cesty medveď
4
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM