Rôzne Správy

Letisko, ktoré bývalo baštou povstalcov. Od 1. civilného letu zo Sliača uplynie 75 rokov

Kedysi nieslo názov Tri duby a bolo dôležitým prístavom leteckého mostu počas SNP. V ostatných rokoch žije Letisko Sliač najmä z charterových letov.

Ilustračný obrázok k článku Letisko, ktoré bývalo baštou povstalcov. Od 1. civilného letu zo Sliača uplynie 75 rokov
13
Galéria
Zdroj: TASR

Mesto Sliač je známe nielen kúpeľmi a liečivými minerálnymi vodami, ale aj letiskom, ktoré v uplynulých desaťročiach zohrávalo na strednom Slovensku dôležitú úlohu tak vo vojenskej, ako aj v civilnej oblasti. Nie tak dávno sa do jeho obnovy výrazne investovalo, čo posilnilo obe zložky.

Letisko sa začalo formovať ešte počas prvej Československej republiky. Kedysi známy názov Tri duby získalo v roku 1942. Ako sa píše v rovnomennej knihe z pera regionálneho historika Emila Šimončíka, pomenovanie vychádzalo z názvu majera, ktorý kedysi stál na ceste medzi osadou Hájniky (dnes súčasť Sliača) a Banskou Bystricou. Osada sa údajne krčila v tieni troch mohutných dubov, ktoré vyrastali z jedného koreňa.

Bašta povstalcov

„V roku 1943 sa Sliač stal jednou zo zastávok civilnej linky na trase z Bratislavy do Prešova, ktorú odštartovala Slovenská letecká spoločnosť,“ povedal Šimončík. Tento rok teda uplynie 75 rokov od tejto udalosti. Lietalo sa šesťmiestnym lietadlom typu Focke – Wulf Fw-58 s dvoma členmi posádky. Linka fungovala do vyhlásenia SNP v auguste 1944.

Letisko vošlo do pamäti najmä ako bašta povstalcov po vypuknutí SNP v auguste 1944. „Stalo sa dôležitým prístavom leteckého mostu, ktorý v prospech SNP vytvorilo sovietske vojenské letectvo. Jeho pristávaciu dráhu poznali aj príslušníci amerického vojenského letectva, ktorí na Slovensko priviezli členov spravodajských misií, ako aj cenný vojenský materiál,“ píše sa v knihe.

Po vojne dostali na letisku väčší priestor „civili“ a v 60. až 80. rokoch zo Sliača premávali aj vnútroštátne linky. V ostatných rokoch ale civilné letisko žije najmä z charterových letov. Podľa jeho riaditeľa Rolanda Schallera bol vlaňajší rok jeden z najlepších v histórii. Jeho pracovníci odbavil celkom 117 charterových letov a prepravili v nich 32 311 cestujúcich.

Charterové lety aj nákladná doprava

Podľa Schallera aj vyhliadky pre tento rok sú optimistické. „Už dnes pripravujeme v spolupráci s niekoľkými kooperujúcimi cestovnými kanceláriami letnú charterovú sezónu 2018,“ konštatoval.

Okrem toho cez letisko prechádza aj značná časť obchodnej nákladnej dopravy. Za rok sú to stovky ton tovaru. Letisko poskytuje služby aj vojenským lietadlám, záchrannej službe či športovému letectvu. Spoločnosť zamestnáva 39 ľudí.

Podľa riaditeľa sa letisko neustále snaží získať pre seba na obnovené pravidelné lety aj niektorú z leteckých spoločností. Podľa neho všetko ale závisí od viacero okolností, výsledkov analýz, ale aj rokovaní s podnikateľmi, samosprávnym krajom a samosprávami.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo Sliača!

V OBRAZOCH: Sliač
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM