Jakub Forgács Rôzne

Lákadlá v stánkoch na bystrických veľkonočných trhoch: Koľko zacvakáte za medovinu, kraslice či korbáče?

Veľkonočná atmosféra v centre mesta je neprehliadnuteľná. Breza s kraslicami a desiatky stánkov s remeselnými výrobkami či dobrotami od výmyslu sveta ju dokonale dotvárajú. Boli sme sa pozrieť na to, ako to vyzerá s cenami na veľkonočných trhoch.

Ilustračný obrázok k článku Lákadlá v stánkoch na bystrických veľkonočných trhoch: Koľko zacvakáte za medovinu, kraslice či korbáče?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Bystričania sa tento rok dočkali veľkonočných trhov od 14. do 22. marca. V utorok otvorili v centre mesta svoje stánky predajcovia s občerstvením, ale aj remeselníci a stánkari s ďalšími výrobkami. Námestie SNP tak už dýcha nefalšovanou veľkonočnou atmosférou.

Už v stredu sme vám priniesli článok z veľkonočných trhov, v ktorom sme zisťovali, aké špeciality kúpite v jednotlivých stánkoch aj s ich cenami. Patria medzi ne poplamúchy, špirálky, trdelníky, domáce vína aj ochutené medoviny. Pozreli sme sa však aj na ďalšie dobroty z veľkonočných trhov a typické veľkonočné výrobky, aby sme si posvietili na ich ceny.

Ochutená medovina aj vína

Za medovinu na trhoch zaplatíte euro za 1 dcl a vybrať si môžete z hriatej aj studenej. V špeciálnom stánku však za rovnakú cenu kúpite aj medovinu s príchuťami. Vybrať si môžete z orechovej, ríbezľovej, cherry či mandľovej, ale zachutí vám možno aj včelovina (1,50 eur za 1 dcl). Nechýbajú však ani tradičný biely či červený punč, ktorých cena sa pohybuje od 1,20 do 1,50 eur za 2 dcl. Ako sme sa dozvedeli, punč je tiež najvychytenejším nápojom medzi návštevníkmi trhov. Čo sa týka vína, môžete si vybrať varené červené, varené biele, ale dokonca aj višňové, všetky po jedno euro za 2 dcl.

Ak dostanete chuť na čaj, za 1,00 eur si budete môcť dopriať ovocný, zelený, ale aj mätový. Cena kávy sa pohybuje od eura za Tureckú po 1,20 eur za presso. Tvrdý alkohol sa na veľkonočných trhoch predáva od 1,00 do 2,00 eur za 0,04 l.

Pokiaľ si chcete dať niečo pod zub a nezaujal vás výber našich piatich špecialít, možno vám zachutí pečená domáca klobása za 1,90 eur za 100 g alebo pečená domáca jaternica za 1,30 eur za 100 g. Pochutiť si však môžete aj na hranolkách (1,30 eur za 120 g), hot – dogu či kukurici (oboje po 1,20 eur).

Kraslice od dvoch eur a korbáče?

Klasické kraslice nakúpite od 2,00 eur, ale cena postupne rastie so zložitosťou vzoru, techniky a doby výroby, na 2,50 eur, 3,50 eur, 4,00 eur, 6.00 eur a najdrahšie, najväčšie, ale aj najprácnejšie vyrábané kúsky stoja 8,00 eur. Medzi najobľúbenejšie patria richelieu kraslice, perforované s dierkami a potom opletané bavlnkami.

Neboli by to však veľkonočné trhy, keby na nich chýbali korbáče. Ako sme sa dozvedeli, cena korbáčov sa odvíja hlavne od ich veľkosti, resp. dĺžky. Najlacnejšie nájdete už za 0,50 eur a najväčšie, dlhé až 1,80 metra, nakúpite za 4,00 eur. Medzi obľúbené výrobky veľkonočných trhov však už tradične patria aj drevené varešky, mastenice, lyžice a dosky na krájanie.

Čítajte tiež:

Pochutnajte si na veľkonočných trhoch v Bystrici: 5 špecialít, ktoré nás zaujali najviac

Veľkonočné trhy v Bystrici sa už nezadržateľne blížia: Preštudujte si PROGRAM na Námestí SNP

Pozrite si v našej foto a videogalérii zábery z banskobystrických veľkonočných trhov!

Veľkonočné trhy na bystrickom námestí v OBRAZOCH
35
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Veľkonočné trhy na bystrickom námestí v OBRAZOCH
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM