Marcel Páleš Rôzne

Kúpanie v bazénoch na plážovom kúpalisku dostalo zelenú, v jazere si nezaplávame

Keďže sa teploty vzduchu po súčasných mokrých dňoch začnú šplhať na letné hodnoty, začínajú už prevádzkovatelia kúpalísk a pláží na Slovensku postupne otvárať svoje prevádzky. Kde sa môžeme kúpať v našom okolí?

Ilustračný obrázok k článku Kúpanie v bazénoch na plážovom kúpalisku dostalo zelenú, v jazere si nezaplávame
Zdroj: TASR

v májovom článku o kúpaliskách a bazénoch v našom kraji sme k vám posunuli kompletný zoznam prírodných kúpalísk odporúčaných hygienikmi. Ako dopadli ďalšie vyšetrenia vôd?

Voda sa vyšetruje každodenne

„Každý ukazovateľ kvality vody má stanovenú frekvenciu vyšetrovania. Ukazovatele dôležité pre dodržanie účinnosti technológie úpravy vody sa vyšetrujú jedenkrát denne – napríklad reakcia vody až trikrát denne napríklad pri voľnom chlóre,“ vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici MUDr. Kvetoslava Koppová.

V prírodných kúpaliskách a vodách určených na kúpanie majú na kvalitu vody vplyv aj ďalšie faktory. Je to najmä samočistiaca schopnosť vody, jej veľký objem, voda stále prúdi, riedi sa a obnovuje, prípadné mikróby vnesené do vody človekom sa vo veľkom objeme rozptýlia a ich koncentrácia je potom minimálna.

Bystrica, Ružiná, Teplý vrch aj Štiavnica

„V okresoch Banská Bystrica a Brezno odbor hygieny životného prostredia a zdravia nášho RÚVZ vykonáva štátny zdravotný dozor v 30 zariadeniach, v ktorých sa nachádza 53 bazénov. Ide prevažne o neplavecké, oddychové a vírivé bazény,“ uvádza k téme Miroslav Schwarz z odbor hygieny životného prostredia a zdravia banskobystric­kého RÚVZ.

Dodáva, že aktuálna situácia pred otvorením letnej sezóny 2013 sa týka 4 zariadení, kde sa nachádzajú nekryté, netermálne bazény. Rozhodnutím RÚVZ bolo 1. júna 2013 povolené prevádzkovanie 4 bazénov na Plážovom kúpalisku Banská Bystrica, v druhej polovici júna bude v prevádzke aj posledný atypický bazén. Umelo vytvorené jazero sa počas tejto sezóny nebude využívať na kúpanie.

Do zoznamu 33 vôd určených na kúpanie, ktorý ÚVZ SR uverejnil pre LTS 2013, sa z Banskobystrického kraja dostali strediská Ružiná, Teplý vrch, ale aj jazerá v okolí Banskej Štiavnice.

Aké ochorenia hrozia zo znečistenej vody?

Z vody do organizmu ľudí mikroorganizmy prenikajú rôznymi cestami, napr. prehltnutím, vdýchnutím aerosolu, cez očné spojovky a iné sliznice, cez poškodenú, ale i zdravú kožu. Pri kúpaní vo voľnej prírode sa ľudia dostávajú do kontaktu s množstvom mikroorganizmov, ktoré môžu ohroziť ich zdravie.

„Faktorom prenosu infekčných ochorení môže byť aj voda na kúpanie v bazénoch. Ide napríklad o ochorenia vírusového, bakteriálneho, hubového alebo parazitárneho pôvodu. Na prenose hubových ochorení sa podieľajú aj znečistené povrchy v okolí bazénov a v sprchách,“ uvádza k možným rizikám MUDr. Zora Adamčáková z Odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ Banská Bystrica.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM