Jakub Forgács Správy

Kultúrne leto štartuje už o pár hodín: Koncerty až na 4 pódiách, tu je prehľad skupín

Noc hudby odštartuje tohtoročné Kultúrne leto v Banskej Bystrici už v piatok od 14:00 do polnoci. Hudba rôznych žánrov a štýlov bude znieť na 4 pódiách na námestiach a uliciach mesta. Projekt Noc hudby sa koná v deň medzinárodne uznávaného francúzskeho Sviatku hudby.

Ilustračný obrázok k článku Kultúrne leto štartuje už o pár hodín: Koncerty až na 4 pódiách, tu je prehľad skupín
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku prebehne v piatok 70 podujatí v 20 slovenských mestách v rámci 2. ročníka Noci hudby. „Od ranných hodín až do neskorej noci bude hudba znieť z námestí, ulíc, parkov, škôl, ale aj koncertných siení, kostolov a hudobných klubov,“ informovala PR manažérka podujatia Stanislava Murínová. Iniciatíva, ktorá je súčasťou Európskeho sviatku hudby, ponúkne hudbu rôznych žánrov.

Korene tohto podujatia siahajú až do Francúzska

V piatok sa do ulíc miest vydajú profesionálni a amatérski hudobníci, aby oslávili 31. ročník tohto podujatia. Každý rok sa k Sviatku hudby pripája vyše 120 krajín a 450 miest na celom svete a tohto roku opäť nebude chýbať ani Banská Bystrica, ktorá s PKO, v spolupráci s Alliance Française, ponúka neopakovateľný zážitok.

„Prvý ročník Noci hudby sa u Banskobystričanov stretol s veľmi kladným ohlasom, asi preto sa do druhého ročníka dobrovoľne zapojilo mnoho nových kapiel, skupín, súborov či sólistov,“ hovorí Jana Suraová, riaditeľka PKO v Banskej Bystrici. Noc hudby začne o 14-tej a do neskorej noci si milovníci hudby aj náhodní okoloidúci budú môcť vybrať až z 21 hudobných podujatí v našom meste. „Banskobystrické Konzervatórium J. L. Bellu, Akadémia umení aj základné umelecké školy predstavujú liaheň talentov aj hudobný backround mesta, Bystrica naozaj žije hudbou, a to nielen z minulosti, keď tu pôsobili napr. J. Cikker, S. Stračina či V. Figuš. Návštevníci Noci hudby sa v srdci Slovenska môžu naozaj tešiť na kvalitu,“ spresňuje Suraová.

Noc hudby ako celoslovenská iniciatíva združujúca všetkých, ktorí sa dobrovoľne prihlásia v snahe predviesť svoje hudobné majstrovstvo už tradične tretí júnový piatok, sa inšpirovala francúzskym Sviatkom hudby (Fete de la Musique), ktorý sa po prvýkrát konal v roku 1982 a za roky svojej existencie si získal mnoho priaznivcov. Možno aj pre toto prepojenie s Francúzskom, kolískou Noci hudby, a takisto vďaka úspešnej spolupráci s miestnou Alliance Francaise začína banskobystrický program Noci hudby vo farbách červeno-bielo-modrej trikolóry: o 14-tej zaháji Noc hudby pod Urpínom na Námestí SNP veľké česko-slovenské finále súťaže v speve frankofónnej piesni Spievam po francúzsky, za ním nasleduje prešovská skupina Coccinelle, v repertoári ktorej nájdete jazzové úpravy šansónov, a program na Námestí SNP zavŕši svojou výbušnou šou, namixovanou v štýloch ska, reggea, punk, rock, dub či jungle zostava Skannibal Schmitt takisto z krajiny galského kohúta.

Rozozvučí sa celé Centrum

Hrať sa však bude aj v Barbakane, na Národnej ulici či na zelenom nádvorí Štátnej vedeckej knižnice, kde od 15:30 začína Koncertárium – muzicírovanie na nádvorí v podaní rôznych hudobných zoskupení. Práve tu sa od 15-tej do 18-tej uskutoční aj hudobná burza, ponúkajúca každému nadšencovi hudby možnosť vymeniť, predať či darovať hudobniny.

Tak, ako počas Noci hudby platí pravidlo, že hudba nerozlišuje žánre, rôzne podoby hudby a hudobníkov sa stretnú na tých istých či priľahlých miestach, aby si symbolicky podali ruky: na ZUŠ R. Tatára si zahrá Jazz Band, za ním BB Rock Band a program uzatvorí vibračná hudba Petra Vigaša. Zatiaľ čo na Námestí SNP si môžete vypočuť worldmusic v podaní etablovanej Družiny, Národná ulica bude od 14-tej do 19:30 patriť mladým muzikantom z Akadémie umení, banskobystrického konzervatória či ZUŠ J. Cikkera. A hudba sa tu dá do pohybu nielen symbolicky, ale aj doslova: cestujúcim v trolejbuse zanôti heligónkár Marián Kováč.

Slogan tohtoročnej Noci hudby pozýva: „Hudba sa prebúdza v noci“. „V Banskej Bystrici sa tento piatok skoro ísť spať neoplatí,“ hovorí Jana Suraová z PKO a pozýva všetkých Banskobystričanov aj návštevníkov mesta do ulíc, klubov a pred pódiá, aby spoločne účasťou na niektorom z 21 hudobných podujatí namixovaných v rámci Noci hudby oslávili fenomén hudby uprostred leta priamo v srdci Slovenska.

Program:

Námestie SNP

  • 14.00 – 16.30 SPIEVAM PO FRANCÚZSKY

Veľké česko-slovenské finále súťaže vo frankofónnej piesni v Banskej Bystrici

  • 17.15 – 18.00 COCCINELLE

Prešovská kapela, jazzové úpravy francúzskych piesní

  • 19.00 – 20.00 ZET4

Hudobná tvorba Miroslava Pazderu, artrock ochutený jazzrockovým cítením

  • 20.00 – 21.00 DRUŽINA

worldmusic

  • 21.30 – 23.00 SKANNIBAL SCHMITT /FRA/

Výbušná zmes reggae/ska/pun­k/rock/hip hop/dub/jungle

Barbakan

  • 16.30 – 17.15 G BAND

Školská kapela Gymnázia J.G. Tajovského

  • 18.00 – 19.00 JANA ORLICKÁ A PAS DE PITIÉ!

Námestie SNP pred reštauráciou Rak

  • 16.30 – 17.15 JAZZ BAND pri Súkromnej ZUŠ R. Tatára pod vedením Klaudiusa Kováča
  • 18.00 – 18.30 BB ROCK BAND pri Súkromnej ZUŠ R. Tatára pod vedením Igora Fudru
  • 18.30 – 19.00 PETER VIGAŠ – vibračná hudba

Národná ulica

  • 16.00 – 17.00 ZÁKLADNÁ UMELECKÁ ŠKOLA Jána Cikkera
  • 17.00 – 17.30 AKADÉMIA UMENÍ Fakulta múzických umení
  • 17.30 – 19.00 KONZERVA­TÓRIUM Jána Levoslava Bellu
  • 19.00 – 19.30 AKADÉMIA UMENÍ Fakulta múzických umení

Hudobné átrium a Literárne a hudobné múzeum ŠVK, Lazovná 9

  • 10:00 – 17:00 Deň otvorených dverí Hudobného átria

Gitaroví velikáni – interaktívna audiovizuálna výstava

  • 10:00 – 14:00 Ľudové hudobné nástroje na Slovensku – expozícia
  • 15.00 – 18:00 Hudobná burza
  • 16.00 – 18.00 Koncertárium – muzicírovanie na nádvorí

Miroslava MIŠKECHOVÁ, Tri.OLA

Klub 77

  • 20.00 – 21.00 LIVE koncert
  • 21.00 – 23.00 PREMIETANIE hudobných filmov

Hudba v trolejbuse

  • 17.00 Marián Kováč – heligónka

Text a foto: Stanislava Murínová

Kultúrne leto štartuje už o pár hodín: Koncerty až na 4 pódiách, tu je prehľad s
1
Galéria
Nočná Bystrica bude znieť hudbou: Čaká vás ochutnávka pestrých hudobných štýlov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM