Jakub Forgács Správy Samospráva

Krízový štáb Bystrice prijal niekoľko nových opatrení: S čím treba počítať?

Členovia Krízového štábu mesta Banská Bystrica diskutovali najmä o pomoci osamelým seniorom a fungovaní materských škôl i detských jaslí.

Ilustračný obrázok k článku Krízový štáb Bystrice prijal niekoľko nových opatrení: S čím treba počítať?
Zdroj: Norbert Kuklovský

Krížový štáb vyzval k prísnemu dodržiavaniu nevyhnutných opatrení a rešpektovaniu platných nariadení. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

„Mnohí obyvatelia totiž nerešpektujú zákaz vychádzania platný uznesením Vlády SR od 1. januára 2021 do 24. januára 2021,“ uviedla Marhefková.

Pomoc seniorom

Projekt Osamelý senior, ktorý mesto opätovne spustilo pred Vianocami, je v neustálej prevádzke. „Napriek nízkemu záujmu zo strany verejnosti v predsviatočnom období, ostáva naďalej funkčný a k dispozícii pre tých, ktorí to potrebujú. Je určený pre starších obyvateľov nad 65 rokov, ľudí v karanténe, ktorým nemá kto pomôcť či osoby so zdravotným znevýhodnením bez pomoci najbližších rodinných príslušníkov,“ pokračovala hovorkyňa.

Pripomenula, že požiadavky na nákup potravín či liekov je potrebné zasielať na e-mailovú adresu osamelysenior@banskabystrica.sk a na t. č. 048/4330 777, na ktorom je možné nahrať mimo pracovných dní aj hlasovú správu.

Reflektujúc na aktuálny nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie, budú podľa slov Marhefkovej od pondelka 11. januára 2021 až do odvolania materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a mestské detské jasle dostupné len pre deti zákonných zástupcov, z ktorých aspoň jeden pracuje v kritickej infraštruktúre, resp. pre rodičov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti.

Obmedzenia na úrade

„Mestský úrad v Banskej Bystrici bude od pondelka, 11. januára 2021 pre verejnosť až do odvolania naďalej zatvorený,“ poznamenala hovorkyňa.

„V obmedzenom režime bude fungovať len Matričný úrad a ohlasovňa pobytu, ktorého zamestnanci vykonávajú jedine úkony spojené s vydávaním dokladov týkajúcich sa narodení, úmrtí a trvalého alebo prechodného pobytu. Obyvateľov žiadame, aby zamestnancov úradu v prípade potreby kontaktovali výlučne telefonicky alebo e-mailom,“ doplnila hovorkyňa.

Ako poznamenala Marhefková, po skúsenostiach z aktuálneho týždňa budú od pondelka 11. januára vo vestibule MsÚ dostupné všetky tlačivá týkajúce sa miestnych daní a poplatkov a poplatkov za komunálny odpad. „Platby je potrebné realizovať výlučne bankovým prevodom,“ upozornila.

„V prípade, že niekto príde napriek zákazu vychádzania na úrad s vyplneným tlačivom k miestnym daniam (napr. daňové priznanie k dane z nehnuteľnosti, k poplatku za komunálny odpad, daňové priznanie k dani za psa), môže ho vložiť do boxu nachádzajúceho sa vo vestibule MsÚ,“ dodala Marhefková s tým, že po 12-tej hodine odporúčajú využiť služby Slovenskej pošty.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery vianočnej výzdoby v centre Bystrice!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Vianočná výzdoba v centre Bystrice 2020
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM