Jakub Forgács Správy Samospráva

Dajte si pozor: V Bystrickom a Breznianskom okrese platia nové opatrenia

Vyhláška banskobystrického RÚVZ vyšla v piatok vo vestníku vlády a nariadenia tak nadobudli účinnosť.

Ilustračný obrázok k článku Dajte si pozor: V Bystrickom a Breznianskom okrese platia nové opatrenia
Zdroj: TASR/AP

V okresoch Banská Bystrica a Brezno nesmie počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu prekročiť koncentráciu jeden zákazník na 25 štvorcových metrov predajnej plochy. Rozhodol o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, čím reagoval na odporúčania mimoriadnej Bezpečnostnej rady (BR) Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá zasadala vo štvrtok (7.1.).

Nadobudli účinnosť

Navrhla viaceré opatrenia v boji proti šíreniu sa ochorenia COVID-19 v tomto regióne.

Vyhláška banskobystrického RÚVZ vyšla v piatok vo vestníku vlády a nariadenia tak nadobudli účinnosť. Upozornil na to prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici a predseda BR BBSK Martin Dolinaj.

„RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 nariaďuje všetkým prevádzkovateľom zariadení dodržiavať nové opatrenia. Pokiaľ predajná plocha prevádzky určená pre zákazníkov nedosahuje 25 štvorcových metrov, v prevádzke v jednom okamihu sa môže nachádzať najviac jeden zákazník. Táto podmienka sa nevzťahuje na deti do desiatich rokov v sprievode dospelej osoby,“ uvádza sa vo vyhláške.

Minimalizovanie čakania

Povinnosťou predajcov je tiež zabezpečiť maximálne možné využitie dostupných pokladníc tak, aby sa minimalizoval počet čakajúcich zákazníkov. V prípade samoobslužných pokladníc majú dozrieť na zachovávanie minimálne dvojmetrových odstupov medzi osobami.

Zakazuje sa tiež prevádzkovať zariadenia poskytujúce starostlivosť o deti do troch rokov veku. To sa nevzťahuje na zariadenia, ktoré poskytujú starostlivosť o deti zamestnancov orgánov štátnej správy a prevádzkovateľov na úseku kritickej infraštruktúry, zdravotníckych pracovníkov i ostatných v zdravotníctve, tiež pracovníkov zabezpečujúcich zachovanie chodu hospodárstva a verejného života.

BR BBSK okrem zníženia počtu ľudí v predajniach odporučila RÚVZ prijatie opatrenia týkajúceho sa obmedzenia nákupov seniorov mimo vyhradených časov určených opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR, a to najmä pre ich bezpečnosť. Navrhuje tiež zamedziť ľuďom pozitívnym na ochorenie COVID-19 nakupovať v predajniach, keďže s tým im vedia pomôcť samosprávy. O tom RÚVZ nateraz nerozhodol.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Prečítajte si tiež

Koronavírus na Slovensku
31
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM