Peter Klimant Správy

Kresťania dnes slávia Veľký piatok: Pripomínajú si utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista

Dnešný Veľký piatok je pre kresťanov dňom spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista. Chrámy sa dnes zaplnia všade, no svätá omša sa nebude slúžiť nikde.

Ilustračný obrázok k článku Kresťania dnes slávia Veľký piatok: Pripomínajú si utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista
Zdroj: TASR

V rímskokatolíckych chrámoch sa na Veľký piatok ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Je to deň pôstu a pokánia. Veriaci dodržiavajú pôst, nejedia mäsité pokrmy. Konajú sa krížové cesty pripomínajúce Ježišovo utrpenie a smrť na kríži.

Namiesto svätej omše sa koná liturgia umučenia Pána, ktorá pozostáva z bohoslužby slova, slávnostnej modlitby veriacich, z poklony pri kríži a svätého prijímania. V tento deň sa čítajú alebo spievajú pašie – príbeh o utrpení Pána Ježiša z evanjelií.

Veľkopiatočné obrady sa konajú väčšinou v popoludňajších hodinách. Veriaci sa v tento deň modlia za cirkev, pápeža, biskupov a kňazov, diakonov a za všetkých kresťanov. V našich krajoch pretrváva i zvyk modlitieb pri Božom hrobe. Ježišovu smrť pripomína aj liturgická farba – farba krvi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM