Správy

Skončia časté úrazy na ferratách? Záchranári majú novú zbraň na nezodpovedných

Zástupcovia mesta sa stretli s príslušníkmi Horskej záchrannej služby (HZS), aby spoločne diskutovali o vysokom počte zásahov záchranárov na ferratách.

Ilustračný obrázok k článku Skončia časté úrazy na ferratách? Záchranári majú novú zbraň na nezodpovedných
8
Galéria
Zdroj: TASR

Výsledkom pondelkového (21. 9.) rokovania je spoločný postup v rozsiahlejšej informačnej kampani o bezpečnom pohybe v horách, ale aj prijatie všeobecného záväzného nariadenia mesta (VZN), vďaka ktorému bude môcť HZS nezodpovedných turistov pokutovať. O výsledku stretnutia informovala zástupkyňa primátora Kremnice Iveta Cefferová.

Nové nariadenie

Príslušníci Horskej záchrannej služby a predstavitelia mesta Kremnica spoločne diskutovali o tom, ako možno čo najefektívnejšie predchádzať zraneniam a následným zásahom horských záchranárov na ferratových cestách na Skalke. Stretnutie iniciovali ešte minulý týždeň horskí záchranári po opakovaných zásahoch v priebehu niekoľkých dní.

Cefferová po stretnutí s HZS potvrdila, že mesto prijme VZN správania sa a pohybu v horskom prostredí, ktoré bude obsahovať aj základné pravidlá pre návštevníkov ferrát.

Príslušníci HZS vďaka tomu budú môcť sankciovať tých návštevníkov, ktorí tieto pravidlá dodržiavať nebudú.

Celotelové úväzy

Na ferratové cesty obtiažnosti E a F, kde prichádza k zásahom HZS najčastejšie, budú navyše po novom odporúčané celotelové úväzy.

Súčasťou dohody je aj informačná kampaň. Mesto chce k jednotlivým ferratám osadiť viac tabúľ s informáciami o jednotlivých trasách a ich obtiažnosti, a to najmä k ferratám kategórie E a F. V rámci kampane chce mesto spoločne s horskými záchranármi pripraviť aj inštruktážne video, ktoré by na sociálnych sieťach turistov informovalo o bezpečnom pohybe na ferratách.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM