Jakub Forgács Správy

Koronavírus: Všetky testy v Rooseveltke boli negatívne. Ako sa postupuje pri podozrení?

Bystrická nemocnica žiada pacientov, aby sa správali zodpovedne a dodržiavali pokyny personálu a dôslednú hygienu rúk.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus: Všetky testy v Rooseveltke boli negatívne. Ako sa postupuje pri podozrení?
23
Galéria
Zdroj: TASR

Koronavírisuová infekcia nebola doteraz potvrdená u žiadneho pacienta prijatého na oddelenie infektológie. Informovala o tom Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

„V našej nemocnici sme doteraz za obdobie od začiatku februára prijali 21 osôb. Všetky mali výsledky testov na prítomnosť koronavírusu negatívne,“ upozorňuje nemocnica.

Nemocnica ozrejmila aj to, aký je postup pri príjme osoby s podozrením:

  • Osoba s podozrením (príznaky, cestovateľská anamnéza, kontakt s potvrdeným chorým) konzultuje svoj stav telefonicky so svojim všeobecným lekárom, alebo úradom verejného zdravotníctva. Nejde k lekárovi osobne.
  • Osoba s podozrením (príznaky, cestovateľská anamnéza, kontakt s potvrdeným chorým), ktorá príde na oddelenie urgentného príjmu, je povinná si na recepcii nasadiť ochranné rúško a uviesť svoju anamnézu.
  • Personál ho odvedie do izolačnej miestnosti, kam za ním príde lekár v ochrannom odeve.
  • Vyšetrujúci lekár konzultuje jeho stav s epidemiológom a ak je podozrenie odôvodnené rozhodne o jeho prijatí na oddelenie infektológie, kde mu budú odobraté vzorky (výtery z hrdla) a odoslané do Národného referenčného centra na laboratórne vyšetrenie.
  • Personál zatiaľ uzavrie vchody na urgentný príjem a spíše osobné údaje prítomných osôb a pacientov. Je to potrebné pre prípad, že by sa prítomnosť vírusu u osoby s podozrením potvrdila a bolo by potrebné ich vyšetriť.
  • Po osobu s podozrením príde zdravotná záchranná služba v ochranných odevoch a prevezie ho na oddelenie infektológie, ktoré sa nachádza v osobitnej budove mimo areálu nemocnice.
  • Priestory, kde sa pohybovala osoba podozrivá na koronavírus sú dôkladne dezinfikované.
  • Osoba s podozrením je prijatá izolovane na oddelenie infektológie.
  • Na oddelení je umiestnená v izolovanej izbe s vlastným sociálnym zariadením a stará sa o nich vyhradený zdravotnícky personál, ktorý k nemu vstupuje len v ochrannom odeve.

Nemocnica v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou prijala niekoľko preventívnych opatrení. Viac sa dočítate TU!

„Žiadame pacientov, aby sa správali zodpovedne a dodržiavali pokyny personálu a dôslednú hygienu rúk,“ dodáva nemocnica.

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM