Kultúra

Koncert, aký Bystrica ešte nezažila: Okrem hudby prinesie aj silnú myšlienku

Čo si predstavíte pod pojmom koncert v kruhu? Na Slovensku sa objavuje nová forma koncertov so silnou myšlienkou. Jeden taký sa bude konať aj v Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Koncert, aký Bystrica ešte nezažila: Okrem hudby prinesie aj silnú myšlienku
4
Galéria
Zdroj: Koncerty v kruhu

Priniesť umenie bližšie k ľudom, aby si všetci dovolili byť umelcami, je podľa slov spoluorganizátorky projektu Koncerty v kruhu Lenky Belovičovej jeho hlavným cieľom. "Koncerty v kruhu sú spojením hudby, spevu, pohybu, tanca a hry, teda viac ako len koncert v kruhu. Určitým spôsobom ide aj o workshop,“ vysvetľuje.

V čom je špeciálny?

Počas koncertu v kruhu sa podľa slov Belovičovej odbúrava a stráca bariéra medzi hlavnými protagonistami a návštevníkom. Umelci vedúci podujatie prinášajú viac než svoje diela. Zdieľajú príbehy svojej životnej cesty, prezentujú svoje hodnoty a postoje, otvárajú svoje vnútro a tiež so záujmom vytvárajú priestor na zdieľanie návštevníkov. Svojím pôsobením návštevníka vťahujú do procesu tvorenia, pomáhajú mu poodhaliť a povzbudiť jeho umelecký potenciál, privádzajú ho do kontaktu so svojou dušou. Zo všetkých zúčastnených sa postupne stáva jeden harmonický celok, zachovávajúc autonómiu, individualitu a jedinečnosť jednotlivca.

Nevšedné zoskupenie

Sprievodkyňou koncertom bude Anka Repková, známa speváčka, skladateľka a hlasová koučka z Bratislavy. Anka je charakteristická svojou inšpiratívnou hudbou, dychberúcim vystúpením a spoluprácou s výnimočnými zahraničnými umelcami.

Mužské hudobné zastúpenie reprezentuje Karlovarčan Jan Smolik, spevák a skladateľ, ktorého piesne vychádzajú z podstaty bytia a otvárajú brány k vlastnej duši.

Nositeľom myšlienky je Milan Surgoš, ktorý vedie stovky workshopov na tému osobnostného rozvoja: „Účastník koncertu v kruhu nie je iba pasívnym konzumentom umeleckého výkonu niekoho iného, ale má možnosť stať sa aktívnym spolutvorcom daného umeleckého diela. Stáva sa doslova jeho priamou súčasťou.“

Ďalšie aktuálne správy

Koncerty sa uskutočnia v mestách Košice 13.8., v Banskej Bystrici 14.8. a v Bratislave 15.8. Konkrétne Bystričania sa môžu tešiť v sobotu o 18.00 hod. v 365.labbe na Lazovnej ulici.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

Koncerty v kruhu
4
Galéria
Zdroj: Koncerty v kruhu
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM