Jakub Forgács Správy

Klobúk dole: Hoci nie sú zdravotníci, išli dobrovoľne pomáhať do bystrickej nemocnice, FOTO

Medzi desiatimi dobrovoľníkmi boli nielen profesionálni tlmočníci, ale aj študenti, učitelia a dokonca právnička, ktorá si zobrala v práci dovolenku.

Ilustračný obrázok k článku Klobúk dole: Hoci nie sú zdravotníci, išli dobrovoľne pomáhať do bystrickej nemocnice, FOTO
6
Galéria

V období 12.– 31. marca 2021 vypomáhali pri zvládaní pandémie a náporu pacientov v ťažkom zdravotnom stave na II. Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU zdravotníci z Belgicka a Dánska. „Ich misia bola značnou podporou pre naše sestry a lekárov, ale bez zvládnutia jazykovej bariéry by nemohla dosiahnuť želaný efekt,“ na svojej facebookovej stránke o tom informovala Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Do nemocnice tak prišla pomáhať desiatka dobrovoľníkov – tlmočníkov z anglického jazyka.

Profíci aj študenti

Medzi dobrovoľníkmi boli podľa slov nemocnice nielen profesionálni tlmočníci, ale aj študenti, učitelia a dokonca právnička, ktorá si zobrala v práci dovolenku. Najmladší z tlmočníkov mal len 18 rokov.

Ako spomenula nemocnica, je to obrovská odvaha prísť ako človek – nezdravotník na oddelenie v „červenej zóne“, kde vidno tú najodvrátenejšiu stranu pandémie. „Odslúžili tam niekoľko šesťhodinových služieb, počas ktorých boli k dispozícii personálu a od ich prekladu často závisel ďalší postup zdravotníkov pri liečbe pacienta,“ píše sa na stránke.

„V porovnaní s tým, aký výkon zdravotníci a nemocnica poskytujú pacientom chorým na covid posledný rok, sa naša pomoc v priebehu tých troch týždňov môže javiť ako malá kvapka v mori,“ povedala jedna z dobrovoľníčok.

„Bolo to pre mňa niečo úplne nové a musím priznať, že spočiatku i náročné, pretože som sa v takom prostredí ocitla po prvýkrát. Túto skúsenosť však v konečnom dôsledku hodnotím veľmi pozitívne a som rada, že som mohla pomôcť aspoň tou malou troškou. Oceňujem bezproblémovú organizáciu a hlavne si veľmi vážim prácu zdravotníkov, pre ktorých je toto každodenná realita. Ste úžasní, klobúk dolu!“ zhodnotila svoje dojmy mladá študentka.

Výnimočný experiment

Prítomnosť „ľudí zvonka“ bola podľa slov nemocnice možná len z dôvodu výnimočného stavu a urgentnosti situácie, zároveň však bol tento ojedinelý experiment aj priestorom pre získanie pohľadu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti očami nezaujatého pozorovateľa.

Čo dobrovoľníkov podľa slov nemocnice prekvapilo:

  • že slovenské sestry aj lekári ešte stoja na nohách a dokonca sú všetci milí a priateľskí napriek tomu aký boj každodenne zvádzajú
  • vybavenie nemocnice
  • logistika celej operácie a vynikajúca koordinácia zo strany nemocnice
  • zabezpečenie naozaj kvalitných ochranných pomôcok
  • trpezlivosť celého personálu
  • ešte raz… tie sestry!!
  • opatera, ktorú pacienti dostávajú napriek tomu, že personálna aj priestorová kapacita bola dávno prekročená.

„Hlboko si vážime ich dobrovoľnícku pomoc a nasadenie, spolupatričnosť, ale aj odvahu postaviť sa zoči-voči ťažkým situáciám a prostrediu. Bolo veľmi príjemné stretnúť sa po skončení ich pôsobenia s nimi všetkými, kedy sme ich vlastne videli prvýkrát bez „maskovania“ a vysloviť im obrovské – ĎAKUJEME,“ dodáva nemocnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: V bystrickej nemocnici pomáhala desiatka tlmočníkov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM