Kultúra

Kino v bazéne odhalilo tohtosezónne lákadlá. Na tieto filmy sa môžeme tešiť v Bystrici

Aj vy patríte k milovníkom premietania filmov pod holým nebom? Kino v bazéne ponúkne snímky mapujúce životy umeleckých tvorcov.

Ilustračný obrázok k článku Kino v bazéne odhalilo tohtosezónne lákadlá. Na tieto filmy sa môžeme tešiť v Bystrici
4
Galéria
Zdroj: Kino v bazéne

Nádvorie Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici opäť ožije projektom s názvom Kino v bazéne. Jeho šiesty ročník odštartuje film o skladateľovi Mariánovi Vargovi. Diváci sa môžu tešiť na sériu projekcií, ktoré mapujú životy umeleckých tvorcov.

„Do programu sme zaradili šesť hraných a dokumentárnych filmov venovaných tvoriacim umelcom. Prvou projekciou pod holým nebom bude 21. júna o 21. h dokument Varga o známom hudobnom skladateľovi. Jeho režisérka Soňa Maletz príde spolu s hudobným publicistom Petrom Bálikom diskutovať s divákmi. Na záver večera zaznie niekoľko Vargových piesní v interpretácii Vlada Nosáľa a Petra Markovského,“ informoval Slavo Sochor, dramaturg Kina v Bazéne.

Diváci uvidia aj film Posledná rodina (28.6.), sugestívny hraný portrét poľského maliara Zdzisława Beksińského a jeho rodiny, ale i dokument Válek (19.7.), ktorý je podľa Sochora o intenzívnom rozpore známeho básnika a ministra. Kino v bazéne premietne tiež film The Disaster Artist (26.7.) a zásadným príspevkom do diskusie o pozícii umelca sú tiež fiktívne príbehy Vážený občan (19.7.) a Kráľ Belgičanov (5.7.), ktoré podľa Sochora patria k najlepším komédiám uplynulého roka.

Ako zdôraznil, na podujatia Kina v bazéne je vstup voľný a v tomto roku sa realizuje aj vďaka participatívnemu rozpočtu mesta Banská Bystrica.

V OBRAZOCH: Bystrické Kino v bazéne opäť ožíva
4
Galéria
Zdroj: Kino v bazéne
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM