Jakub Forgács Rôzne

Keď si novinára vezme do parády celebrita: Náš reportér o makačke po boku Martina Šmahela

Nášmu kolegovi Jakubovi Forgácsovi sa vyskytla príležitosť učiť sa od známeho fitnestrénera. Po vstupnom teste a niekoľkých kolách pohovorov uspel vo finálnom dueli v Bratislave a osobne si ho vybrala známa tvár Martin Šmahel (30). Jakub si z makačky pod jeho vedením píše denník, tu je jeho 2. diel.

Ilustračný obrázok k článku Keď si novinára vezme do parády celebrita: Náš reportér o makačke po boku Martina Šmahela
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Stredajšie ráno sa začalo podobne ako deň predtým. Budík mi zvonil už o pol siedmej. Hneď ako som sa dal dokopy, nasledovali rýchle raňajky. Tentoraz som si však dal dvojnásobnú porciu, pretože som chcel byť dobre pripravený na tréning, ktorý mi dal včera zabrať. Aj do ruksaku som si nabalil oveľa viac vecí, na takmer každú príležitosť. Nebol som si totiž istý, kde všade sa dostanem.

V pracovnom nasadení už od rána

V limuzíne sa mi vystriedal už tretí šofér a tak sme mali stále o čom hovoriť. Po príchode do športového parku som ani nepočkal na Martina a hneď som sa išiel prezliecť. Ako som sa neskôr dozvedel, on tam s klientmi trénoval už od 6:45 a zajtra si dokonca bude musieť privstať ešte o hodinu skôr. Na raňajky teda nemal veľa času, čo si ako zástanca zdravej výživy vynahradil miskou s vločkami, hrozienkami a iným ovocím, z ktorej odjedal počas celého doobedia.

Priznal sa, že mu ráno pri umývaní zubov nešťastne spadol do záchodu jeho mobil a prišiel tak o všetky kontakty, ktoré v ňom mal. Napriek tomu to bral s nadhľadom a vtipkoval. To, že mu humor nie je cudzí, dokázal aj vtedy, keď ma viezol v aute a našiel v ňom bloček zo známeho fastfoodu. Tento dôkaz, že jeho manželka, známa televízna moderátorka Miriam Kalisová jedla niečoho takého, ho mierne zaskočil, ale všetko bral s úsmevom. Keď ho lepšie preštudoval, skonštatoval, že je to v pohode. Kura a šalát sú zdravé a tak môžu byť. :)

Ráno mal mať Martin tréning s dvomi zákazníkmi, Patrikom a Katkou, na ktorých mi chcel demonštrovať, ako vyzerá cvičenie pod jeho vedením. Paťo je vegetarián, čo je trochu problém, keďže chce nabrať svalovú hmotu. S Martinom pravidelne cvičí asi od novembra. Keď som však videl, čo všetko dokáže, musel som uznať, že má naozaj dobrého trénera. Spolu sme sa teda pustili do cvičenia.

Nie je klient ako klient

Počas tréningu mi Martin priblížil, že do fitka chodievajú tri typy ľudí. Prví, ktorí trénujú aspoň trikrát do týždňa a chcú na sebe zamakať. Tí, ktorí chodievajú dvakrát, sa väčšinou zotavujú z nejakého zranenia alebo chcú iba zostať v akej – takej kondícii. Treťou skupinou sú ľudia, ktorí fitko navštevujú raz za týždeň alebo menej. Väčšinou chcú zapracovať iba na konkrétnej časti tela, alebo si dokázať, že robia aspoň niečo pre seba.

Paťo s Katkou patria medzi tých poctivých a bolo to aj vidieť. Pre každého z nich mal Martin pripravený vlastný tréningový program. Obaja však začali na bicykli alebo bežiacom páse. Zahriatie tela je totiž pred každým tréningom veľmi dôležité. Potom cvičili formou kruhového tréningu, počas ktorého trénovali všetky partie tela, pričom si všetky cviky zopakovali trikrát. Martin mi povedal, že aj keby niekto chodil trénovať každý deň, vždy by precvičoval niečo iné. Cvičenie s trénerom má svoj význam, pretože práve on vás vie upozorniť na správne držanie tela a vykonávanie jednotlivých cvikov, aby boli čo najefektívnejšie a zdravé.

Profesionálny dozor, kamarátsky prístup

Počas tréningu sme sa všetci veľa nasmiali. Nebolo to nudné cvičenie, ale tréning pod profesionálnym dozorom a s kamarátskym prístupom. Klienti chodia do tohto fitka najmä zo Stupavy a okolitých dediniek. Tréneri, ale aj personál, si preto s jednotlivými zákazníkmi vytvárajú priateľské vzťahy, o čom ma presvedčila aj príjemná atmosféra počas cvičenia. Hoci som Paťa, ktorý je odo mňa o niekoľko rokov starší, ráno vôbec nepoznal, po tréningu sme sa lúčili ako starí známi.

Už pri včerajšom tréningu si Martin všimol moje hrbenie sa. Preto mi dnes vysvetlil niekoľko zaujímavých cvikov na spevnenie medzilopatkového svalstva, ktoré majú aj aktívni športovci často zanedbané. Môžete dvíhať činky, môžete klikovať v stojke, ale niektoré partie jednoducho neprecvičíte. Rady trénera sú preto pri cvičení veľmi dôležité.

Niekedy pred obedom musel Martin odísť domov. Čakal ho totiž súkromný tréning v parlamente, kasting modelov a ďalšie povinnosti v Bratislave. Do hotela som sa preto vrátil už okolo dvanástej a po jedle som sa vybral na tréning bratislavských parkouristov. Sú to super decká, s ktorými som tu trénoval aj počas môjho štúdia na vysokej škole. Vďaka stáži som sa s nimi mohol opäť stretnúť.

S Martinom sa uvidíme ešte aj ďalší deň, naposledy v rámci mojej stáže. Prísť by sa na nás mali pozrieť aj zástupcovia agentúry, vďaka ktorej som dostal túto príležitosť. Čo ma čaká, to zatiaľ netuším ani ja sám. Pokračovanie denníka nájdete na našom portáli už v piatok. Tu si môžete prečítať posledný diel denníka.

Martin Šmahel
10
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM