Správy

Keď nepomáha ani ventilátor: Pacienti s najťažším priebehom COVID-19 končia v Bystrici, FOTO

Špecializované pracovisko je určené pre dospelých pacientov, u ktorých sa ochorenie COVID-19 rozvinulo natoľko, že ani s pomocou umelej pľúcnej ventilácie nie je možné zabezpečiť dostatočné okysličenie organizmu, v dôsledku čoho hrozí vážne poškodenie orgánov.

Ilustračný obrázok k článku Keď nepomáha ani ventilátor: Pacienti s najťažším priebehom COVID-19 končia v Bystrici, FOTO
3
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica

Pacienti s najťažším priebehom ochorenia COVID-19 z celého Slovenska sú od marca prevážaní na špecializované pracovisko ECMO-ARO v Banskej Bystrici. Doposiaľ bolo na oddelení hospitalizovaných deväť pacientov so závažnou pľúcnou formou ochorenia, u ktorých už nepomáhalo pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Informovala o tom Jana Petríková z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici.

Mimotelové okysličenie

Prevádzku špecializovaného pracoviska zabezpečuje od 5. marca tím banskobystrického detského ARO v spolupráci s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou (FNsP) F.D. Roosevelta, ktorá poskytla priestory a časť svojho personálu. Oddelenie je určené pre dospelých pacientov, u ktorých sa ochorenie COVID-19 rozvinulo natoľko, že ani s pomocou umelej pľúcnej ventilácie nie je možné zabezpečiť dostatočné okysličenie organizmu, v dôsledku čoho hrozí vážne poškodenie orgánov.

„ECMO je prístroj zabezpečujúci mimotelové okysličenie krvi a odstraňovanie oxidu uhličitého z krvi pacienta. Veľmi zjednodušene povedané – krv prechádza prístrojom namiesto toho, aby prechádzala pľúcami pacienta. Tým sú pľúca odľahčené a môžu sa uzdravovať. Ich regenerácia je urýchlená práve tým, že ich organizmus používa iba v minimálnej miere,“ vysvetlil Oliver Petrík, prednosta II. Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny (KPAIM) DFNsP.

Tri lôžka

Pracovisko začalo dospelých pacientov s ochorením COVID-19 liečiť s jediným prístrojom, v súčasnosti už tím pracuje na troch lôžkach.

Prvá pacientka na pracovisku pochádzala zo Spišskej Novej Vsi, aktuálne je už v domácej liečbe a jej stav je dobrý. „K dnešnému dňu bolo na tomto pracovisku na ECMO napojených deväť pacientov. Úspešnosť liečby je momentálne 77 percent, čo je mimoriadne priaznivé číslo,“ dodal Petrík s tým, že priemerná doba napojenia pacienta na prístroj je päť až desať dní v závislosti od stavu pacienta.

Kým v Detskej nemocnici majú s využívaním ECMO dlhoročné skúsenosti, v prípade Rooseveltovej nemocnice a starostlivosti o dospelých pacientov ide o novinku. „Po doškolení nášho personálu bude ECMO súčasťou poskytovanej zdravotnej starostlivosti u dospelých natrvalo,“ prezradila Miriam Lapuníková, riaditeľka FNsP F.D. Roosevelta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Špecializované pracovisko ECMO-ARO v bystrickej nemocnici
3
Galéria
Zdroj: DFNsP Banská Bystrica
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM