Jakub Forgács Správy

Kde volila takmer CELÁ dedina a kde práve NAOPAK? Toto sú REKORDÉRI účasti v BBSK

Druhé kolo prezidentských volieb je za nami. Aký záujem o ne mali v obciach v Banskobystrickom kraji? Pozreli sme sa na extrémy.

Ilustračný obrázok k článku Kde volila takmer CELÁ dedina a kde práve NAOPAK? Toto sú REKORDÉRI účasti v BBSK
25
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Záujem o druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom si zmerali „sily“ Ivan Korčok a Peter Pellegrini, prekonal očakávania, keďže celoslovenská účasť dosiahla 61,14 %. V Banskobystrickom kraji však bola účasť nižšia, iba 57,92 %. Našli sa však aj obce, kde dosiahla priam extrémne hodnoty, a to na oboch koncoch rebríčka.

Rekordéri účasti

Keď sme si zoradili 2 927 slovenských obcí, zistili sme, že v TOP 10 dedín s najvyššou volebnou účasťou sa ocitli hneď dve obce z Banskobystrického kraja. Na treťom mieste skončila Krokava (okres Rimavská Sobota) s 90,47 % a piata je obec Potok z rovnakého okresu (89,74 %). 13. priečku obsadila obec Krná z okresu Poltár (86,36 %).

Zaujímavo to vyzerá aj na opačnom konci rebríčka. Piata najnižšia volebná účasť bola v obci Barca z okresu Rimavská Sobota (13,11 %)., desiatu priečku obsadil Hucín v okrese Revúca (17,05 %) a 11. miesto zase Sútor z okresu Rimavská Sobota (17,81 %).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Novým slovenským prezidentom sa stal Peter Pellegrini
25
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM