Jakub Forgács Rôzne

Kaderníčka Michaela to povedala na rovinu: Päť najčastejších prehreškov, ktorých sa dopúšťajú Bystričanky

Pre každú ženu sú vlasy korunou krásy a sú tiež jednou z prvých vecí, ktoré si na ženách všimneme. Pozrite sa však, čoho sa podľa banskobystrickej kaderníčky dopúšťame pri úprave vlasov a starostlivosti o ne.

Ilustračný obrázok k článku Kaderníčka Michaela to povedala na rovinu: Päť najčastejších prehreškov, ktorých sa dopúšťajú Bystričanky
Zdroj: Dnes24.sk

Kaderníčka Michaela Ondriková-Ševelová z Kadernickeho salónu Vision v Banskej Bystrici nám naposledy prezradila, aké účasy fičia medzi Banskobystričan­kami. Tentokrát sme sa nevenovali najnovším trendom, ale prehreškom. Pozrite sa, čoho sa podľa nej dopúšťame pri úprave vlasov a starostlivosti o ne..

5 najčastejších chýb

1. Výber a používanie šampónu

Niekto hovorí, že nie je dobré používať ten istý šampón a je ho potrebné striedať, ale ja s tým nesúhlasím. Pokiaľ nám šampón vyhovuje, nevidím dôvod, prečo ho meniť. Klientkám odporúčame, meniť ich v prípade, ak sa vyskytne problém. ako rýchle mastenie vlasov, alebo ak klientka mení výrazne odtieň svojich vlasov. Napríklad z tmavých na blond, alebo si dá urobiť službu melírovania. V takom prípade samozrejme vlas potrebuje iné zložky na ošetrenie – lesk, prípadne uhladenie.

Ďalší faktor, ktorý súvisí so zmenou šampónu, je ročné obdobie. Je jasné, že v lete, keď ideme na dovolenku, potrebujeme vlasy viac hydratovať a chrániť pred slnečným žiarením, slanou vodou a vlhkom. Vtedy odporúčame klientkám špeciálne produkty na ochranu pred slnkom. Veľa žien si myslí, že šampóny z obchodov sú také isté, ako tie, ktoré ponúkajú kaderníci v salónoch. Ale to je veľký omyl. Profesionálny šampón je koncentrát. Takže pri jeho použití stačí malé množstvo. Z toho vyplýva, že aj keď je cena profesionálneho šampónu vyššia od obyčajného, tak sa v konečnom dôsledku vyrovná, lebo profesionálny šampón vydrží dlhšie.

A tu nastáva ďalší problém pri samotnom umývaní vlasov. Je ním veľké množstvo samostatného produktu, ktorý môže mať za následok dočasnú lupinatosť vlasovej pokožky a zatažené (akoby mastné) vlasy. Veľmi dôležité je, neaplikovať produkt priamo na hlavu. Šampón by sa mal naliať do dlane vo veľkosti orecha, pridať trošku vody a až potom naniesť na vlasy. Najideálnejšie na viac miest na hlave a našampónovať. Potom dostatočne vypláchnuť zvyšky šampónu, lebo aj to môže spôsobiť problém s vlasovou pokožkou.

Samozrejmosťou by malo byť použitie starostlivosti alebo masky na ošetrenie vlasov podľa typu a kvality vlasu. Tieto by sa mali aplikovať na uterákom presušené vlasy (nie celkom mokré vlasy), aby sa nám starostlivosť dostala do vlasového vlákna. Aplikujeme ich do dĺžok a koncov a nie od pokožky, aby sme zbytočne nezaťažovali vlasy. Pretože najcitlivejšie máme práve dĺžky a konce vlasov a nie korienky. Tie sú najzdravšie.

2. Následné rozčesávanie vlasov

Ženy používajú nevhodné kefy a hrebene. A majú zaužívané i nesprávne rozčesávanie vlasov. Pokiaľ rozčesávame vlhké vlasy, vždy by sme mali na vlasy aplikovať ochranný produkt. Ak predtým nepoužili masku na vlasy, môže to byť olej alebo krém. Je to kvôli tomu, lebo vlhký vlas je veľmi náchylný na scitlivenie, ak ho nič nechráni. Vlasy by sa mali česať presne opačne, ako to robia doma. Teda najskôr končeky, potom dĺžky a až nakoniec prečesať korienky. Toto sa samozrejme týka dlhých vlasov. Pokiaľ sa to robí opačne, vlasy sa zauzľujú. Dochádza k ich namáhaniu a štiepeniu až trhaniu. Najideálnejšie na rozčesávanie sú hrebene z prírodných materiálov a širokými zubami.

3. Nesprávny výber stylingu, respektíve sila laku či tužidla

Veľmi často sa stretávam s názorom klientiek, že čím silnejšie tužidlo, tým lepšie. To je tiež jeden z mýtov, ktorý pretrváva dodnes. Pokiaľ má klientka jemné vlasy, vôbec neodporúčame používať silný styling. Ten vlas skôr zaťaží a účes rýchlo stratí na objeme. V takom prípade je lepšie používať skôr tekuté ako penové produkty. Použitie penového tužidla by malo mať tiež svoj postup. A to tak, že si ho najskôr vytlačíme do dlane. Najideálnejšie je ho včesávať do vlasov po sekciách, aby sme ho rovnomerne naaplikovali do dĺžok vlasov. Samozrejme, je vhodné mať viac stylingu po ruke, pretože na rôzne druhy účesov potrebujeme aj rôzny styling. Čiže pokiaľ si prajem uhladené vlasy, potrebujem na to produkt, ktorý uhladzuje vlasy a nie tužidlo na objem. Pokiaľ si želám dosiahnuť objem od korienkov, použijem korienkové objemové tužidlo. Práve kvôli tomu majú kaderníčky pri ich práci tak veľa stylingových prípravkov. Každý je špeciálne určený na dosiahnutie jeho konkrétneho efektu.

4. Tepelná úprava vlasov, čiže fúkanie a žehlenie

Pre vlasy nie je nič horšie, ako keď ich vysúšame horúcim vzduchom bez ochrany pred teplom. Najideálnejšie pre kvalitu vlasu by bolo nechať vlasy vysušiť voľne na vzduchu, čo však z časového a veľakrát aj estetického hľadiska nie je možné. Preto je dôležité, pri fénovaní používať nižšie teploty, aby sa vlasy zbytočne nevysušovali a nescitlivovali vysokou teplotou.

Čo sa týka žehlenia, vlasy musia byť vždy úplne vysušené. Pokiaľ ich ideme žehliť, nikdy nežehlíme vlasy, ktoré sú vlhké. Na ochranu používame termoochranné produkty, ktoré vlasy akoby obalia do ochranného plášťa a nevpustia do vlasu vysokú teplotu. Tieto termo produkty väčšinou majú aj anti-Frizz efekt. To znamená, že zabraňujú vstupu vlhkosti do vlasu a tým nám vyžehlené vlasy dlhšie držia tvar a neskrepovatejú sa vo vlhkom prostredí. Avšak, závisí to samozrejme aj od kvality vlasu, spôsobu žehlenia a upravenia celkového účesu.

5. Použivanie stylingu na styling

Keď sú už raz vlasy vyfúkané, vyžehlené a zalakované, nikdy by sme na takéto vlasy nemali znova aplikovať produkty a následne použiť tepelnú úpravu (napríklad žehlenie). Vlasy si klientka spáli a „zapeká“ si produkty do vlasu. To spôsobí celkové oslabenie, lámanie a štiepenie vlasu. V takomto prípade bohužiaľ veľakrát pomáha už len ostrihanie a dôkladné regenerovanie vlasov a vylúčenie úpravy vlasov žehličkou.

Čítajte tiež:

Ostrieľaná kaderníčka spod Urpína to prezradila: Tieto účesy najviac fičia medzi Bystričankami

Nechtová dizajnérka Veronika to povedala na rovinu: Mnohé Bystričanky sa nesprávne starajú o svoje nechty

Foto: archív Michaely Ondrikovej-Ševelovej

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM